Изключително съм обидена от тона, с който се обсъжда референдума. Мисля, че въобще в публичното говорене се стигна до една недопустима граница. Не може волята на три милиона и половина души по такъв начин, без аргумент и без истинска експертна оценка да бъде хвърлена в кофата. Това заяви в ефира на Нова телевизия социоложката Мира Радева.
"Имам предвид, че за мен хора, които претендират да са в елита, дори не искам да повтарям техни думи, които чувам по отношение на Слави и екипа му. За всички е ясно, че избирателното тяло в България не е повече от 5 милиона и половина. Действително политическият модел в България не се харесва, той води до това, че непрекъснато се обезглавява върхът. Ако ние продължим с тази липса на носене на лична отговорност, ще продължаваме да тънем в същото блато на безпросветност", смята Радева.
 
В студиото беше и Димитър Ганев, политолог – „Не е ясно дали ще искат да е напълно мажоритарна, или 120 депутата с мажоритарна, а останалите, както досега. Има проблем, че няма достатъчно време да разделим България на 240 места”, каза той и добави „В Народното събрание освен ГЕРБ и БСП, не виждам кой друг ще подкрепи тази инициатива. Единствено двете големи партии имат интерес от въвеждането й”.
 
„Не можем да пренасяме никога резултатите от един избор върху други. Погледнете какво се е случило от 90-та година насам. Ето, вижда се дори на тези избори, картата беше чисто гербаджийска, пък какво стана. Изборите са конкретен отговор на конкретно зададен въпрос. Най-близо до президентския вот е кметския вот. Трудното е малките партии да изкарат 240 свестни хора. Тя засилва партиите и води до по-добър кадрови състав, това е положителното на мажоритарната система”, каза Мира Радева.
 
Тя влезе в дебат с другия гост в студиото. Той е твърдо против мажоритарната система, защото според него, това би убило малките партии. Социоложката взе думата, а Ганев реши да не изпада в излишни спорове в ефира, като приемаше думите й с иронична усмивка.