„Трибуната на парламента следва да се използва за намиране решения на проблемите на хората, основани на обективната истина, но, за съжаление, днес от тази трибуна ПГ на ГЕРБ-СДС поднесе поредните неистини и манипулации“. Това се казва в позиция на министерството на отбраната, пише Tribune.bg.

По-рано днес Даниел Митов, Това Биков и Христо Гаджев от ГЕРБ дадоха брифинг в кулоарите, а не от трибуната на Народното събрание.

В позицията на ресорното министерство няма и дума за това какво реално се случва с разследването на трагедията с младия лейтенант, който намери смъртта си във военна база по време на служба и досега официално се твърдеше, че се е самоубил. Днес за първи път нови факти хвърлиха нова светлина по случая и се появиха сериозни съмнения, че става дума за убийство.

„Министерството на отбраната за пореден път заявява, че демократичните норми на правовата държава изискват обективна информация по подобни инциденти да дават компетентните разследващи органи, а не политиците, които в конкретния случай я използват единствено за предизборна пропаганда, заявяват от МО в отговор на поредната декларация на ПГ на ГЕРБ-СДС от трибуната на НС“, гласи съобщението.

Освен това те отричат „Военна полиция“ да разследва престъплението.

„Твърденията на ПГ на ГЕРБ-СДС, че Министерството на отбраната и Служба „Военна полиция“ водят разследването по случая са белег на тревожна неосведоменост от страна на народните представители, тъй като на всеки юрист е ясно, че разследване на подобни инциденти се води само от Военната прокуратура. Още веднъж подчертаваме, че е недопустимо от трибуната на Народното събрание да се изнасят непроверени и манипулативни факти и да се влияе както върху общественото мнение, така и върху работата на разследващите органи“, завършват те.