От ГЕРБ излязоха с декларация по повод инцидента със самоубилия се лейт. Тодор Манчев, участвал в инцидента с нахлулите американски военни в цех в Чешнегирово. Ето какво заяви Даниел Митов от парламентарната трибуна:

Взимам думата, за да дам гласност на едно безобразие, което се е случило след инцидента с американските военни в Чешнегирово. За действията и бездействията на ръководството на служба Военна полиция и на политическото ръководство на МО, които доведоха до преждевременната смърт на един български офицер, набеден за виновен, въпреки че е невинен.

До нас достигна много информация, включително и от медиите за нередности, нарушения и дори злоупотреба със служебно положение при извършването на проверката след като инцидента доби публичност, за да се прикрият истинските отговорни и набеждаването на един млад офицер да поеме цялата вина.
Срещнахме се и със семейството на лейт. Тодор Манчев.

Тяхната информация потвърди всички наши опасения по начина на провеждане на проверката и в последствие на инцидента. Още повече човек, който организира сватба през август, чака дете и е финансово осигурен не е типичният профил на човек, който би посегнал на живота си.

Малко фактология:
След инцидента с американските военни, собственикът на цеха подава сигнал във Военна полиция – Пловдив, като сигналът е получен от лейтенант Манчев като дежурен офицер. (това е момчето което се самоуби). Той го е докладвал към ръководството на службата, което от своя страна, следва да докладва на министъра. Явно покрай смяната на кабинетите е счетено, че този инцидент е маловажен.

Чак след като излиза видеоклипа 10 дни по-късно и въпреки, че Военна полиция няма отношение към охраната на учението, по стара порочна традиция вестоносецът бива наказан с мъмрене.

Поради разгарянето на скандала министърът на отбраната възлага проверка на Инспектората на МО.
Имаме информация, че тази проверка разкрива шокиращи практики по замазване на отговорността, включително и данни за престъпления от ръководството на Военна полиция, които следва да се предоставят на Военна прокуратура. Но по важното, е че не открива вина в лейтенант Манчев.

Имаме информация, че този доклад е предоставен от министър Панайотов точно на тези, които са посочени, че се опитват да прикрият случая – а именно полковник Сотиров – директор на служба военна полиция.

Имаме информация, че междувременно лейт. Манчев е подложен на натиск да промени показанията си, да подпише неверни документи и да поеме цялата вина по случая, без да е виновен.

Самоубил ли се е под натиск или е убит 31-годишният ст. лейтенант Тодор Манчев?! ДОКУМЕНТ

Доколкото разбираме, два дни след като доклада на инспектората е предоставен от министъра на началника на службата, лейт. Манчев е намерен мъртъв по време на учение, като основната версия е самоубийство.

От ГЕРБ-СДС сме изискали от Министерство на отбраната да предостави изготвените доклади от инспектората на МО и служба Военна полиция, заедно с резолюциите по тях, но до ден днешен те не са ни предадени.
Всичко това повдига редица въпроси:

Подвежда ли министър Панайотов обществеността с изявлението, че той не е наказал л-т Манчев, след като разбираме, че резолюцията му е била „да бъде наказан“

Уверил ли се е министъра, че са наказани именно виновните военнослужещи?
Имало ли е подправяне на документи от страна на ръководството на служба Военна полиция, за да набедят дежурните служители по време на инцидента да поемат цялата вина?

Имало ли е упражняван тежък натиск върху лейт. Манчев да бъде наказан и да поеме вината без да е реално отговорен?
Какво се е случило след като лейт. Манчев е намерен мъртъв и какви действия са предприели от военна полиция по разследването? Защото разбираме, че стаята е била основно почистена в изключително кратък срок.

Какви са причините наложили спешното назначаване на полк. Сотиров от временен директор на службата за постоянен в последната седмица на служебното правителство, без да се изяснени горните обстоятелства? Още повече след като разбираме, че срещу номинацията му е възразил лично служебният премиер Стефан Янев.

Дали тази спешност - не е вид благодарност за действията на полк. Сотиров при разследването на катастрофата с МиГ-29 в Шабла, в която загина майор Терзиев?

Според нас полк. Сотиров, като:

човек, който е направил всичко възможно да прехвърли отговорността на свой подчинен не може да бъде командир!
човек, който е извършил зверски тормоз върху свой подчинен, докарвайки го до самоубийство – не може да бъде командир!
човек, който разбираме е бил на пиршество по времето на погребението на свой подчинен – не може да бъде командир!

Всичко това буди съмнение за една изключително мръсна история на прехвърляне на отговорност от началник към подчинен в най-мракобесните ченгеджийски традиции. История довела до кончината на един млад офицер, бъдещ съпруг и баща.
Тази история не може да бъде заметена под килима и ние няма да допуснем това.

И за да може служебният министър на отбраната да изпълни декларираните от премиера Янев принципи на прозрачност, почтеност и професионализъм, ние ще внесем проект за решение за създаване на анкетна комисия, която да изясни всички факти и обстоятелства относно:

Планирането и провеждането на учението в Чешнегирово

Всички последващи действия на длъжностни лица от министерство на отбраната по разследване на инцидента, изготвените от тях доклади и резолюциите по тях.

Имало ли е нерегламентиран натиск върху служители на Военна полиция да поемат отговорността за инцидента и да подпишат документи с невярно съдържание?

Какви действия са предприети по разследване на инцидента довел до смъртта на лейт. Манчев?

Всички тези въпроси трябва да намерят своя отговор. Междувременно, разбираме, че Румен Радев е подписал указ, с който дава генералски пагони на полк. Сотиров, въпреки че горепосочените обстоятелства не са изяснени. Това, ни поставя пред въпроса какво наложи подобно бързане с повишаването в ранг? Може би се бърза, за да се изпълнят поети ангажименти и да се материализират взаимни зависимости преди служебното правителство да предаде властта.

Ще продължим да настояваме да получим адекватни отговори от МО и ще проведем консултации с другите парламентарни групи за съставяне на временна анкетна комисия, която да изясни всички факти и обстоятелства по случая.