Договорът на Македония с България е историческа стъпка напред. Това каза пред македонския парламент върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини. 

Тя добави, че Македония се е върнала на пътя за Европейския съюз и това е мястото, на което трябва да се намира страната.

"Когато си спомням какво се случи тук в парламента преди една година и какво се случва сега, мога да кажа, че сте изминали дълъг път", посочи Могерини.

"Добрата новина е, че сте се върнали на пътя, преодоляхте най-тежката политическа и институционална криза, която някога сте срещнали. Това, което направихте през изминалата година, беше внушително, впечатляващо. Особено това, което успяхте да постигнете заедно в областта на реформите", каза още Могерини.

Тя похвали реформите досега, приемането на закони във важни области, но повтори, че сега е необходимо страната да се съсредоточи върху тяхното прилагане.

"Това е същността. Знам, че процесът на интеграция в ЕС е изпълнен с много процедури, процедури и условия, които трябва да бъдат изпълнени, но в крайна сметка се свежда до трансформация на обществото и стандартите, които вашите граждани искат да видят как се изпълняват в ежедневието живот.

Става въпрос за европейските стандарти, доброто развитие на икономиката, търговията, начина, по който функционират институциите, върховенството на закона, качеството на живот", изброи върховният представител на ЕС.

Могерини призова за търпение по пътя към присъединяването в ЕС. "Знам, че вярвате също, че се движим бързо към членство в ЕС. Инвестирайте във вашето единство, в своите демократични институции, в таланта на гражданите, особено в младите хора и техните стремежи и желания да се присъединят към ЕС.

Това е от полза за вас, но и за нас. Същото ще бъде признато от Брюксел и ЕС. Време е да започнем да работим заедно, да напредвате със своите съседи и аз съм убедена, че ще стигнем далеч", заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Могерини.