Специалната комисия, която Европейският парламент (ЕП) създаде, за да разгледа процедурата на ЕС за употребата на пестициди, прие доклад относно процедурата на Съюза за разрешаване на пестициди.
 
Евродепутат Момчил Неков е единственият българин в състава на специалната комисия. Решението на ЕП за създаването на работния орган е в отговор на изразените опасения за риска от хербицидната субстанция глифозат. Лицензът за неговото разпространение в ЕС беше подновен от държавите членки за петгодишен период през ноември 2017 г.
 
Специалната комисия имаше задача да оцени процедурата за даването на разрешения за употреба на пестициди в ЕС, както и потенциалните пропуски в начина, по който е направена научната оценка на въздействието на тези вещества и одобрението за тяхната употреба.
 
„Радвам се, че днес изразихме силен сигнал към индустрията и обществото. Гласувах „за“ важни препоръки относно процедурата по разрешаване на пестициди в Специалната комисия относно процедурата за ЕС за разрешаване на пестициди, с което окончателно бе приет докладът“, каза Неков.


 
Около 360 тона нелегални или фалшиви пестициди са конфискувани в Европа в резултат на операция SILVER AX III (2018), която се координира от Европол с подкрепата на Европейската служба за борба с измамите (OLAF). За 2016 и 2017 г. и в България се наблюдава ръст на нарушенията и заловени нелегални пестициди.
 
„Смятам, че нелегалният внос на пестициди трябва да спре, защото от това страда българското земеделие, пчеларство, но и общественото здраве. Трябва митниците и на КППТ-та да се засили контролът и да спре този нелегален внос, защото той носи рискове за здравето и на българина.“, допълни Момчил Неков.
 
Евродепутатите от комисията смятат, че специално внимание трябва да се обръща на ефекта върху здравето на хората и животните при процедури по одобрение на пестициди.
 
Защитата на общественото здраве и на околната среда трябва да имат най-висок приоритет в процедурата по одобрение използването на пестициди.
 
В приетия доклад относно процедурата на Съюза за разрешаване на пестициди се казва, че ЕК и държавите членки трябва да контролират и стриктно да спазват забраната за внос на непозволени съставки от трети страни. Много от тези продукти имат по-ниски стандартни относно опазване на здравето на човека и животните, за това е много важно да бъде следено за това, те да не циркулират и да не се използват в ЕС.
 
Членовете на комисията за употребата на пестициди в ЕС решиха  да не се използват препарати за растителна защита (ПРЗ) в области използвани от широката общественост (места, където има много хора – градове, централни градски части, паркове и т.н.).
 
Те предложиха чрез настоящите и нови програми на ЕС да се провеждат проучвания на пестициди с нисък риск или на нехимически методи.
 
В доклада се призовава ЕК да предложи и включи задължителни мерки за намаляване на риска в процедурата по одобрение, като се вземат специфичните аграрни, климатични характеристики и тези на околната среда, в различните държави членки.
Държавите членки трябва  по-добре да изпълняват процедурата по оторизация с цел да се искат по-малко дерогации и удължаване на сроковете за използване на пестициди, а ЕК да разрешава дерогации единствено при обосновани ситуации по спешност.
 
„Идеята  е да се сведат до минимум дерогациите, примерно за забрана употребата на неоникотиноидни пестициди и да се върви към развойна дейност на други активни вещества, които не вредят на пчелите. Трябва да се намери баланс между растителната защита, от една страна, и пчеларския сектор, от друга“, коментира Неков.
 
Докладът, относно процедурата на Съюза за разрешаване на пестициди беше приет вчера следобяд от специализираната комисия към ЕП (23 – За, 5 - Против и 1 - Въздържал се). С приемането на доклада приключи мандатът на тази комисия. Очаква се в началото на следващата година докладът да бъде гласуван и приет и в пленарна зала.