На среща с граждани в град Габрово кандидатът за евродепутат от листата на  "БСП за България" Момчил Неков разговаря с габровци и представи своите приоритети в Европейския парламент. По думите му габровският регион може да се прочуе и в Европа благодарение на продукти като Габровския пестил.

“Европейските схеми за качество дават възможност на производители в селските райони да създават, поддържат и защитят своите регионални продукти. Радвам се, че този уникален продукт се върна отново в хранителната мрежа и сега не само габровци, но и в редица други градове може да бъде намерен габровският пестил”, коментира Момчил Неков. 

Означението “планински продукт” също предизвика интерес за габровци. То ще даде възможност на производителите на млечни, месни продукти, мед и билки например да се открояват. “Потребителите ще знаят, че купувайки продукт с подобно означение, те подпомагат производители в региони с ограничения и по-трудни условия. Тази добра европейска практика ще намери приложение и у нас идните седмици”, допълни още Момчил Неков. Той самият внесе предложение за наредба за термина за качество миналата година в МЗХГ.

Другите теми, по които Момчил Неков е работил в рамките на сегашния мандат и обсъди с граждани, са двойният стандарт по храните, по който той беше докладчик в парламента, тавани за субсидиите, защита на интересите на българските пчелари и на овцевъдите. 
На срещата с габровци участие взе и народният представител от област Габрово - Кристина Сидорова.