Декларацията на ДПС предизвика челен сблъсък с националистите в пленарната зала. Още докато лидерът на движението произнасяше протестната си декларация по повод шествието срещу Ньойския договор, от място Павел Шопов и Юлиан Ангелов крещяха "еничари", предава Канал 3.

Последва остър протест от зам.-председателя на ПГ на ДПС Йордан Цонев, който настоя Ангелов да бъде отстранен от пленарната зала, тъй като е повторил обидата "еничари" втори път, след вече направената забележка от председателя на НС Цвета Караянчева.

Санкцията беше само забележка по правилника на НС, а пикът на страстите бе достигнат от последвалата декларация на Патриотите. От името на групата скочи именно наказаният Ангелов от ВМРО, който оправда шествието на националистите с това, че те почитат историята, паметта на героите и го правят традиционно от години насам.

"Не трябва една държава да бъде наказвана и да бъдат рязани етнически територии. От години ние почитаме паметта на тези герои, участвали във войните. Вашите прадеди също са участвали в тях, но явно днес вие сте решили да покажете на Европа, че сме най-черните и нямаме право да участваме в управлението на страната", защити националистическата чест Ангелов.  "Вие изпаолзвате всякакви номера, включително с доноси, с измислици, един пасквил и една книжка срещу блългарските патриоти, да ги направитге най-черни", протестира националистът по повод брошурата, която младежи на ДПС раздаваха по време на посещението на делегацията на ЕП начело с Антонио Таяни миналата седмица.

"Вие сте вредни за българската държава", заключи той и бе скастрен отново от председателя Караянчева. Патриотът не спря, а посочи, че говори истината, както преди това са направили и от ДПС. И напомни на движението, че идва Рождество Христово.

"Наближава Коледа. По Коледа в ДПС се случват чудеса", възкликна депутатът от ОП.