Служители в Министерството на здравеопазването (МЗ) са претоварени, но в крайна сметка никой не ги кара да продължават да стоят. Така министър Петър Москов коментира темата с извънредния труд във ведомството пред депутатите в парламента. Повод за изказването на Москов бе отправен към него въпрос относно заплащане на извънреден труд в МЗ.
По темата се разшумя след като стана ясно, че шефката на инспектората на Министерството на здравеопазването Пенка Белева е заработила заплата за месец март от близо 10 000 лв. На пресконференция от ведомството съобщиха, че през март месец Белева не е почивала нито един ден, както през седмицата, така и събота и неделя, дори и на трети март. По думите им точно така чиновничката е заработила заплатата от близо 10 хил. лв. Фиш с нейното месечно възнаграждение за март излезе във в. "Труд".

От него се разбра, че при заплата от 3700 лв., Белева е взела още близо 5 хиляди лева за извънреден труд и още 1350 лв. възнаграждение от минал месец. "Аз съм разпоредил ненормално натоварване в рамките на един месец. Жалкото е, че не съм натоварил повече хора" - така главният секретар на министерството Пламен Кенаров обясни извънредния труд на Белева и още петима служители. Днес, 2 септември, Москов обясни, че по закон държавният служител има право на брутна заплата, която включва основно и допълнително възнаграждение. "Законът за държавния служител дава право на органа да определя индивидуалните заплати на държавните служители", изтъкна още здравният министър. Служителите имат 5-дневна работна седмица. Работният ден е 8-часов - от 9.00 ч. до 17,30 ч., с 30-минутна обедна почивка.

Извънредният труд се заплащал 75 на сто в почивни дни, а на празници - на 100%, разясни Москов.