Московски обяви, че няма да прекратят процедурата и ще оставят служебното правителство да реши какво да се случва. Решението е отложено за края на януари.
"Тъй като се прокрадват съмнения, че ще бъде подарено на турска фирма, ние ще удължим срока и ще позволим на хората, които претендират за прозрачност и честност, да вземат решение. Но нека отговорят и как ще се справим с дълга от 500 милиона за БДЖ. Ако бръкнат в бюджета, ще ощетят други сектори", обясни Московски на брифинг, излъчен по Канал 3.

"Имах консултации с премиера Борисов , имаме законово основание да удължим срока до 31 януари. Оставяме на служебния кабинет, да решат дали да прекратят тази процедура. Аз не бих я прекратявал. Концесията не е била самоцел. Тя е била обвързана с единствената възможност да бъдат стабилизирани БДЖ и 850-те милиона дългове, които заварихме, натрупани от хората, които сега настояват да бъде спряна концесията. Сега задълженията са 550 милиона. Единственият вариант е този. 

Московски повдигна и казуса с националното значение на софийската аерогара. По думите му, когато те "са давали летищата в Бургас и Варна, те не бяха с национално значение, а сега Летище София е". Министърът припомни, ч само авансовото плащане за концесията е 650 милиона. и оттам всички започват да се състезават. А следват и инвестиции. "Затова и удължаваме срока. Нека тези хора, които пледират за честност и прозрачност, да вземат решението", поясни решението Московски.

"Но тогава те трябва да отговарят какво се случва с БДЖ и милионите дългове. Те ще дойдат само от бюджета, но кои други сектори ще ощетят. А ще питат ли данъкоплатците. Питани ли са данъкоплатците, когато са правени дълговете в БДЖ? По тези заеми държавна гаранция няма", каза още той.

"На нас ни се падна да платим още една неплатена сметка - Кувейтското дело. Ако последна инстанция в София потвърди арбитражното решение, 52 милиона, блокирани в сметките на летището, ще отидат посока арбитража в Париж и кувейтския инвестиционен фонд", припомни още Московски. 

"Ние само им плащаме сметките на вече нанесени щети – магистрала Люлин, Дунав мост...", допълни още той.

Припомняме, че изявлението на транспортния министър в оставка е по повод искането на БСП процедурата да бъде прекратена.

По-рано днес червеният депутат Жельо Бойчев каза, че правителството в оставка не може да се занимава с толкова важен въпрос.