Докато таксуването по пътната инфраструктура не стане справедливо, целият транспорт в България ще бъде дебалансиран. Това заяви пред журналисти министърът на транспорта Ивайло Московски.
Той припомни, че днес в АПИ ще бъдат отворени 6-те оферти за ТОЛ система.

„Доколкото знам днес се отварят офертите и дай Боже всичко да е успешно. Те обявиха колегите, че ако оттук нататък не се стартира реализирането на проекта по така зададената процедура, резервният вариант е държавата да го възложи на държавна компания, в случая на „Автомагистрали“, която е към АПИ и да започне самото изграждане и след това оперирането от държавната компания“, заяви Московски, цитиран от БГНЕС.

„Би трябвало да сме оптимисти и за двете варианта. Това е едно от най-важните неща, които трябва да се случат въобще в сектор транспорт. Докато не стане справедливо таксуване по пътната инфраструктура, ще бъде дебалансиран целият транспорт в България“, категоричен бе министърът. Той обясни още, че са ясни параметрите по всички проекти по ОП „Транспорт“.

„По два проекта се намалява обхватът, по два проекта се разширява обхватът, като единият е по техническа помощ, свързан с меморандума за транспорт с Македония. Там се разширява обхватът на техническата помощ за проектиране на София-Перник-Радомир-Гюешево“, каза Московски. Той уточни, че няма точна справка колко ще струва и след месец се очаква да бъде възложено проектирането на техническо ниво.