Констатациите ни от проверките на "Автомагистрали" и на свлачищата съвпадат с тези на Сметната палата. Вече посочихме пред медиите, че от 84 проекта, е само един изпълнен. Под проект се разбира нещо, което е нарисувано на хартия и е с разрешение за строеж. Това заяви регионалният министър Виолета Комитова на брифинг, съвместен с колегата й с ресор икономика Кирил Петков.

Тревогата на МРРБ е, че заради краткия срок, проектите за укрепването на свлачищата няма да бъдат завършени.

"Първо имаме прескочени обществени поръчки, след това имаме фирми, които сами си определят цените. Трето - има огромен инвестиционен риск, тъй като са дадени едни пари на фирми, които не са били необходими по това време. Това са големи пропуски, извършени от ръководителя на "Автомагистрали" г-н Беличев", обясни Комитова. 

Тя е категорична, че трябва да се върнат обществените поръчки и парите към тях. Комитова не е съгласна и тези поръчки да се правят на инженеринг. Според нея трябва да има 84 компании, които да се справят с 84-те свлачища.

"Това означава, че вместо да имаме раздадени 400-500 млн. лв. на 25 фирми, сме могли да включим 250 компании, които са малки и средни предприятия. Но са се случили и други дефекти. Ние сме пренебрегнали пазарната икономика, пренебрегнали сме конкуренцията. Фирма, която за денонощие получава 100 млн. лв. аванс, имаме такъв случай в "Автомагистрали", как се състезава с останалите фирми, които сто години няма да им стигнат за 100 млн. лв. В тази насока трябва да работим - към малките и средни предприятия",  категорична бе министър Комитова.

Проблемите в двете министерства са общи. И при язовирите, и при магистралите има дружества – шапки, добави министърът на икономиката Кирил Петков.