Бившият изпълнителен директор на "Автомагистрали" ЕАД Стоян Беличев обясни защо не напуска поста си. С отворено писмо той отговори на служебния регионален министър арх. Виолета Комитова, че не са разговаряли по тази тема и че бил изпратил шест писма.


Повод за настоящето е изявление на служебния министър по БНТ в събота, 12 юни.

"Законът за публичните предприятия ме задължава добросъвестно да изпълнявам служебните си задължения до вписането на нов борд и нов изпълнителен директор в Търговския регистър.

Отсъствието ми от работното място за повече от 3 работни дни без извинителна причина би ми донесло обвинение в безстопанственост", се казва в писмото.

Той мотивира оставането си на поста с липсата на вписан в Търговския регистър нов управителен съвет. Причината е, че по смисъла на Закона и отразеното в Търговския регистър, аз все още съм представляващ "Автомагистрали" ЕАД с всички следващи от това отговорности и задължения.

Беличев не оспорва решението за отстраняване на действащия съвет на директорите, както и заповедта за назначаване на нов управляващ борд. Предстои вписването му и докато то не е факт, законът няма да бъде изпълнен и смяната няма как да е в сила, обясни Беличев.

Малко по-късно служебният министър на регионалното развитие и благоустройство арх. Виолета Комитова отговори на Стоян Беличев - също с отворено писмо.

Тя му предлага, по негова преценка, ако реши, че отговаря на изискванията на МРРБ за прозрачност в работата на "Автомагистрали" и защита на държавните интереси, да кандидатствате при откриване на конкурс за директор на дружеството.

"След множеството скандали при опитите да се извършат проверки в повереното Ви дружество през периода 2018-2021 г. се оказа неотложно и неизбежно служебното правителство да осъществи преценка на причините Вие и екипът Ви да извърши плащания за сумата 3 пъти годишния бюджет на София, около 25 пъти бюджета на Варна и пълната стойност на построения вече газопровод Балкански поток без да е налице видим и ясен резултат", се казва в писмото на Комитова.

Според нея след проверка се оказа, че екипът на "Автомагистрали" е платил авансово без да се постарае да защити държавния интерес пари в размер на 1,8 млрд. лева за построяване на магистрала "Хемус".

Платени са 1,8 млрд. лева за магистралата от Ябланица до Търговище, но такава няма. Няма даже проект - само паркинг за частна фирма, пише Комитова.

Установени са и "дребни" нередности за 220 милиона лева по укрепване на несъществуващи свлачища. Дай Боже, поне всичко по пътя от Монтана до Видин да е законно. Дано, ама надали..., се казва в писмото на служебния министър.

Тя е категорична, че в екипа й липсват специалисти, изповядващи принципите на "безкрайно доверие" в търговските отношения. Не споделят и мнението, че най-добре изхарчените пари са похарчени сега, колкото се може повече и без насрещни задължения.

"Уверяваме Ви, че Министерството е предприело действия по обезпечаване връщането на средствата, които счита за безпричинно подарени на избрани фирми, и ще изиска пълното обезпечаване на предплатените суми, съобразно изискванията на търговското законодателство", се казва в писмото на служебния регионален министър.

Тя е категорична, че е нужна пълна проверка в дружеството и гарантирано заплащането на извършените строително-монтажни работи спрямо реалните резултати на строителите.