Правителството да внесе до 1 октомври в Парламента информация за причините, предизвикващи нарастването на цените, както и мерки за противодействие на инфлацията, това решиха днес депутатите след повече от два часа дебати в Народното събрание за това как правителството ще компенсира ниските доходи заради инфлацията.
В гласуваното решение е записано още, че се очаква от правителството да продължи борбата в сивия сектор. Одобрява се политиката на правителството за поддържане на фискална стабилност, подкрепят се и намеренията на правителството за изпреварване на ръста на доходите в сравнение с нарастването на цените и готовността за действията за подпомагане на хората с най-ниски доходи.
БЛИЦ припомня, че ДСБ предложи Министерският съвет да внесе в Народното събрание в едномесечен срок програма с конкретни мерки за противодействие на скока на цените и компенсиране на доходите на социално слабите. Лидерът на партията Иван Костов заяви от парламентарната трибуна, че тази програма е необходима, тъй като инфлацията в България през последната година е 15,3 %, а доходите на социално слабите са се обезценили с над 20%. Костов посочи, че антиинфлационните мерки са необходими, след като Европейската централна банка е призовала всички европейски правителства да ги предприемат. За България тези мерки са още по-нужни, тъй като Валутният борд не позволява маневри, посочи Костов. По думите му тези мерки трябва да бъдат обединени в програма, тъй като проблемът е комплексен и отделните действия трябва да са взаимосвързани. Костов определи като спорна идеята да се компенсира инфлацията чрез растеж на доходите. По думите му, навсякъде, където е приложена тази мярка е последвало разтваряне на ножица на доходите.

Премиерът Сергей Станишев благодари на опозицията за предизвикания дебат днес, но не се съгласи със забележката на ДСБ, че правителството не е предприело краткосрочни мерки за компенсиране на ниските доходи у нас до момента заради високата инфлация. Станишев посочи от парламентарната трибуна, че скокът на цените у нас се дължи и на външните фактори с драстичен скок на цените на горивата и храните. За България обаче в момента нивата на инфлацията са по-ниски от Европа. “Въпреки тенденцията за повишаване на цените в световен мащаб, инфлацията в България през последните месеци определено има ясна тенденция за забавяне темпа на растеж, като юни беше отчетена и дефлация”, посочи Станишев и допълни, че месечната инфлация в България е по-ниска от тази в Естония, Латвия и Литва. /БЛИЦ