Министерският съвет (МС) е разрешил участието на бойна група в състав до 1000 военнослужещи от състава на Въоръжените сили на Република България в „операция по усилване на отбранителния потенциал на НАТО“. Тя е за „защита на териториалната цялост на страните - членки на Алианса, съгласно плановете за отговор на НАТО“. 

Това става ясно от правителствено Решение №108, гласувано на 2 март, показва справка на „Флагман“ в системата за правна информация на МС.

Бойците ни ще използват „необходимото им въоръжение, екипировка, бойна, спомагателна и специализирана техника“.

Групата от 1000 военни може да действа на териториите на страните – членки, както и у нас - „като част от силите на НАТО, изпълняващи дейности по усилена бдителност“.

Решението е на основание и на чл. 63, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили, който обосновава изпращането на военни зад граница във връзка със съюзническите ни задължения.

За сформирането на бойната група Министерският съвет се основава и на Декларацията на Народното събрание от 24 февруари „във връзка с агресивните военни действия на Руската федерация срещу Украйна“.

Правителственото решение предвижда, ако военнослужещите са на територията на друга държава, да получават съответните командировъчни дневни пари. Те започват от 41 евро за войниците и стигат до 45 евро за висшите офицери. Полагат се и допълнителни средства при определени обстоятелства.

Правителството възлага на министъра на отбраната или упълномощено от него длъжностно лице да сключва необходимите договорености относно осигуряване участието на българските военнослужещи, въоръжението, екипировката и техниката в операцията на НАТО.
В решението няма посочени конкретни времеви параметри за въпросната операция.