Ние нямаме избор дали да влезем в еврозоната. Още с приемането ни в ЕС ние сме подписали договор, че ще приемем еврото, въпросът е кога. Ползите от приемането на еврото са много повече от възможните вреди. Това каза бившият финансов министър Муравей Радев в предаването "Лице в лице" по БТВ.

На въпросът кога да стане това, Радев заяви: „Сега. Няма да ни канят повече“, подчерта той. „Най-важният въпрос е дали сме готови. Не сме готови“, каза финансистът. Според него ERM-2, където ни канят, е тренировъчна зала преди еврозоната. „Това е мястото, в което трябва да преодолеем всички пречки преди да бъдем присъединени към еврозоната. „Ако направим пътна карта, няма как да не стане. Вече имаме опит и защо да не го приложим? Освен това ще имаме и помощ - техническа и финансова“, смята Муравей Радев.

„Три правителства някога работиха по пътя за присъединяване на България към ЕС“, припомни той. „Те нямаха нищо общо, но никой не посмя да се отклони от пътя. Това е същото. Колко време ще тренираме в ERM-2 зависи от нас. Най-рано това ще стане след две години“, прогнозира Радев. „Възможно е малко завишение на цените в страните, които не са във валутен борд. В България това не може да се случи, защото левът е вързан към еврото“.