Основният проблем на хората е прогресивното обедняването, задача номер едно е да го спрем. Освен че всички ние обедняхме, обедня и държавата. Дългът на страната ни е над 40 милиарда. Ще го плащаме и ние, и внуците на внуците ни. Това е луксът да се връзваме на разни мисии, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на предизборна среща в Казанлък. В нея участваха заместник-председателят на партията Халил Летифов, евродепутатите Искра Михайлова и Атидже Вели, както и експертът по социална политика д-р Хасан Адемов.

Карадайъ припомни, че до 2009-та, когато ДПС бе във властта, фискалният резерв е беше 8,5 милиарда лева и имахме само 1,5 милиарда лева дълг.

Борисов дойде на власт, като говореше за лошата тройна коалиция, а 10 години лукс на едноличното му управление ни струваше 21,5 милиарда лева дълг. После дойдоха едни други, които се нарекоха умни и красиви. Били промяна, ама промяна от лошо към по-лошо. Видяхме, че въпреки че казват „Има как”, се оказа, че не знаят как и дългът вече надхвърли 40 милиарда лева, добави лидерът на ДПС.

Той обяви и изхода от ситуацията.

Обедняването може да се пребори само с инвестиции. Доказахме го докато бяхме във властта. Вложенията бяха стигнали до 13 милиарда лева, припомни Карадайъ.

Той е категоричен, че обедняването няма как да се спре с таван на цените.

По пазарен механизъм ще произвеждаме продукция, пък с непазарни инструменти ще им се определят цени - няма как да стане това, заяви Карадайъ.

Лидерът на ДПС заяви, че основната част от инвестициите се правят със средства от ЕС. Той добави, че от 60-те милиарда лева, заделени за България в Стратегическия план за земеделието, в Плана за възстановяване и устойчивост и в оперативните програми, засега има нула реализация. Той припомни, че стартът на реализацията на тези средства трябваше да започне 2021 година, а разписването на плановете трябваше да се случи през 2020 година. Тогава на власт беше ГЕРБ, които вместо да пишат планове, искаха да правят дерогация, заяви Карадайъ, като визираше бъдещето на старозагорския регион, свързано с енергетиката.

Той припомни негова среща по онова време с еврокомисаря по енергетика в Европейската комисия, когато още тогава е имало упреци към България, че закъснява с Плана, за разлика от Гърция и от Полша.

Вместо да седнат да напишат Плана, управляващите тогава говореха за дерогация. Никой не иска от днес за утре да затваряме централите, но ясно ни се каза, че това замърсяване няма да е вечно. Предложихме през есента на 2020 година да направим кабинет с експертите от европрограмите и всички парламентарно представени партии заедно да се ангажираме и да разпишем Плана за възстановяване и оперативните програми до края на 2020 година , но ГЕРБ на инат изкараха мандата и оставиха следващите да ги пишат. Резултатът го виждате - времето си тече, инвестиции няма, няма как да преборим бедността, заяви председателят на ДПС.

„Досега ДПС е разписвала програмите. Това означава, че за да преборим бедността, за да спрем прогресивното обедняване, време е за ДПС.

Време е за отговорност и диалог, да се решават проблемите на хората. Време е да участваме в мнозинството в НС и да излъчим редовно правителство, което да решава проблемите на хората. Затова и мотото ни е подходящо за времето “Разум, Отговорност, Диалог!“. Без диалог няма как да се обединим, за да носим отговорността и с разум да решаваме проблемите на хората”, каза още Карадайъ.

Оказва се, че правовият ред и демокрацията, които сме създали с огромните усилия на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, са наистина много крехки. Демокрацията, правата  и свободите на българските граждани трябва да се отстояват всеки ден, заяви зам.-председателят и водач на листата за Стара Загора Халил Летифов.

За да ги отстояваме, трябва да гласуваме с разум и отговорност. Тогава ще има и искрен диалог, добави той.

Летифов заяви, че всички погледи сега са насочени  към ДПС като очакват това да е партията, която да поведе този диалог и да поеме отговорност, да е разумната сила.

Само ДПС има план за излизане от криза и има регионални планове. Ние знаем какви са проблемите на регион Стара  Загора. Сред тях са проблемите на енергетиката, на розопроизводителите, на земеделците.  Един от най-важните е за свързаността като цяло, тъй като оттук минават едни от най-важните пътища - магистрала "Тракия", подбалканския път, връзките север-юг. Тази свързаност създава огромен трафик и най – черните неврологични точки, които години наред очакват своето решение, обясни Халил Летифов.

ДПС е част от решението на проблема, без  ДПС политическата криза не може да бъде решена, без ДПС не може да се намери устойчиво решение на останалите кризи, заяви заместник-председателят на партията.

Той заяви още, че експериментите в политиката си имат цена, която я плащаме всички ние.

Експериментите водят до нови експерименти за сметка на сигурността на българските граждани. Единствената инвестиция на нашия разум е номер 13, всичко друго е компромис и задълбочаване на кризите. Решението на кризите минава през ДПС, заяви Халил Летифов.

Важно е в бъдещето Народно събрание да има силна, многобройна група на Движението за права и свободи. Тази парламентарна група да бъде част от мнозинството на бъдещия парламент и това мнозинство да излъчи редовен кабинет, който да може да направи така, че да излезем от безвремието, категорична е и Искра Михайлова.

Ако ДПС участва в него, ще излезем от безвремието, категорична бе Михайлова. И се аргументира: „В тази зала ние с вас сме правили редица семинари, говори сме много пъти какви са успешните проекти за региона - как да подкрепим малкия и средния бизнес, търговците, как да  работим и със строителния бранш, и със земеделските производители. Кога беше това? Когато ДПС участваше в управлението.”.

Ние използваме инструментите, които познаваме и които знаем как се развиват в Европейския парламент, добави евродепутатът. С участието на ДПС бъдещето правителство трябва  да прекрати това безвремие много бързо, защото Планът за възстановяване и устойчивост ще свърши през 2024 година, предупреди Михайлова и посочи причината да не можем да усвояваме тези пари - заради протакането през последните 2 години и некомпетентното управление преди това.

Тя заяви, че ДПС ще разработи специална програма за развитие на Стара Загора. Щом държавата досега не можа да го направи, сега с участието на ДПС това ще се случи, каза Искра Михайлова.

ДПС ще се погрижи за розопроизводителите така, както се погрижи за българските животновъди, тютюнопроизводители, зърнопроизводители и производители на плодове и зеленчуци, увери Атидже Вели.

Нека да внесем разум и да успокоим розопроизводителите. Европейската комисия не иска да забрани розовото масло, както обявиха наши опоненти. В диалог с Европейската комисия ние ще намерим разумното решение, което да е в полза на българските розопроизводителите. Показали сме много пъти го как го правим, добави евродепутатът.

Преизчисляването на пенсиите струваше 4,5 милиарда лева. 1/ 3 получиха увеличението, а другите продължават да чакат. Пенсионерите се радват, че пенсията е увеличена с 20 лева или с 50 лева, но лошото е, че те се плащат със заеми на държавата. Възрастните хора не знаят, че внуците ще плащат радостта на дядо си, заяви Хасан Адемов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук