Българската страна не може да помилва британския фен на Ливърпул Майкъл Шийлдс, който беше осъден в България и след това беше предаден на британските власти за доизлежаване на присъдата. Това заяви говорителят на Министерството на външните работи Драговест Горанов.
"По отношение искането на британските власти за помилване от страна на Република България следва да се подчертае, че след трансфера на лицето изпълнението на присъдата е от компетентност само на британските власти, тъй като съгласно член 8, алинея 1 на Конвенцията „ Приемането на осъденото лице от органите на изпълняващата държава има действие на прекратяване изпълнението на наказанието в осъдилата държава”. Българската държава не може да осъществи акт на помилване, на амнистия или на смекчаване на наказанието, тъй като това са актове във връзка с изпълнението, а изпълнението на наказанието спрямо България, като осъдила държава, е прекъснато", поясни Горанов. 

Съгласно подписания документ, който в най-общи линии се нарича трансфер на осъдени лица, държавата, на чиято територия е осъдено лицето, предава на държавата, чийто гражданин или поданик е лицето. С това за държавата, където е бил осъден, в случая България, вече се прекратяват нейните правомощия спрямо него, т.е. надзор, помилване, смекчаване на самата присъда и т.н. Британските власти могат едностранно да вземат всякакво решение по случая, каза още говорителят на Външно министерство.
Шийлдс минава под британска юрисдикция и те могат да променят сроковете или условията по изпълнението и т.н. Ние, предавайки осъденото лице, повече нямаме никакви възможности и права да променяме присъдата, каза още Горанов. 

Агенция БЛИЦ припомня, че първоначално Шийлдс беше осъден на 15 години лишаване от свобода, а впоследствие  Върховният касационен съд намали присъдата на английския футболен запалянко на 10 години.
Привърженикът на "Ливърпул" беше признат за виновен за това, че на 30 май 2005 г. в курортния комплекс "Златни пясъци" е ударил с камък в главата бармана Мартин Георгиев. Шийлдс пристигнал у нас след финала на Шампионската лига в Истанбул между отборите на Ливърпул и Милан. През септември 2006 г. Шийлдс бе преместен да изтърпява наказанието си в родината си. /БЛИЦ