Пресцентърът на МВР публикува доклада на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов до Министерски съвет, мотивиращ предложението до президента Румен Радев за издаване на указ за прекратяване на правомощията на главния секретар Петър Тодоров и за освобождаването му от длъжност.

Документът е в обем от осем страници.

Според вътрешния министър главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в МВР, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на шестима полицейски служители на Министерството на вътрешните работи при изпълнение на служебните им задължения, в рамките на изключително кратък период от време.

Освен това вследствие на неосъществен контрол и адекватни действия от страна на главния секретар, в рамките на периода от 2021 г. до 31.05.2023 г. се наблюдава значително увеличение на извършените престъпления против личността (умишлени и непредумишлени убийства, с особена жестокост) в столицата и страната, извършени по време на битови скандали и/или в резултат на осъществено домашно насилие над жени.

В доклада са упоменати няколко убийства, както случая с Ангел Христов (единият от Братя Галеви). Той почина, като и до момента не е ясно как се е завърнал в страната, докато е обявен за издирване.

Докладът може да изтеглите ТУК

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук