МВР с унищожителен огън по Кирил Петков и компания, заради безумните им твърдения

От СФСМВР пуснаха официална позиция, в която призовават новия служебен премиер Горица Кожарева да подходи обективно към назначаването на служебен вътрешен министър

Синдикатите в Министерството на вътрешните работи изразиха острото си възмущение срещу твърденията на водещите политици от ПП-ДБ, че не могат да осигурят честното провеждане на изборите, както и че последните са манипулирани.

От СФСМВР пуснаха официална позиция, в която призовават новия служебен премиер Горица Кожарева да подходи обективно към назначаването на служебен вътрешен министър.

Ето цялата позиция:

"УС на СФСМВР наблюдава с нарастващо притеснение увеличаващите се опити за политическа употреба на институцията МВР и работещите в нея професионалисти.

Внушенията, които се правят в последните дни, че изборите на 9 юни 2024 г. са манипулирани, неоснователните критики към денонощно борещите се с огнената стихия пожарникари, както и трайното и неоснователно сатанизиране на МВР от политическите представители се приемат не само с неразбиране от професионалистите в системата – те са индиректно обвинение и обида към всичките 50 000 души, работещи във Ведомството.

УС на СФСМВР заявява, че ако има доказателства за манипулиране на изборите от служители в системата, то тази информация трябва да бъде представена не на медиите и широката общественост, а на Прокуратурата на Република България. Всички действия, в посока, различна от правно - установените механизми за разследване на престъпления са откровена манипулация и пропаганда.

УС на СФСМВР обръща внимание на всички политици, че да обявиш, че българските пожарникари – тези,  които в продължение на седмици не излизат от огъня - не се справят с огнената криза е обидно и унизително към полагащите денонощен труд в тежки материално-битови условия.

УС на СФСМВР се обръща към определената за Министър-председател на Република България – госпожа Горица Грънчарова-Кожарева с надеждата да подходи обективно и рационално към избора и назначаването на служебен Министър на вътрешните работи.

За 15-те години от своето съществуване, СФСМВР е водила разговори и преговори с над 20 министри на вътрешните работи. Голяма част от тези, които бяха назначени като такива, защото са носители на гражданската енергия за промяна в МВР, не само не постигнаха това – те замразиха, а някои и ликвидираха, социалния диалог във ведомството.

Надяваме се, госпожа Грънчарова-Кожарева да се запознае с процесите и динамиката в отношенията между министрите на вътрешните работи и СФСМВР и вярваме, че ще подходи отговорно, като  с избора си  осигури нужното спокойствие и устойчивост, за да има условия за работа и резултати - такива, каквито обществото очаква от нас". 

Преди няколко дни Кирил Петков директно обвини Калин Стоянов, че изборите на 9 юни не са били честни.

„Оценката ми за Калин Стоянов е под всякаква критика. Страхът ми е, че изборите няма да бъдат честни, както не бяха и последния път“, каза тогава той.

Впоследствие към думите му дружно се присъединиха Атанас Атанасов и Николай Денков. Калин Стоянов обаче им отговори подобаващо.

"Старата песен на нов глас. Крайно време е Денков и компания да разберат, че МВР и служителите му не са лъжица за тяхната уста.  Министерството на вътрешните работи не носи отговорност за ничии политически провали.

Намирам за смехотворно, дори бих казал порочно, определени политически кръгове публично да си търсят вътрешен министър, който да им върне загубеното обществено доверие, като им удвои или утрои резултата, който са загубили при провеждането на избори за Народно събрание", обяви вътршният министър.