В рамките на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ министър Калин Стоянов проведе интензивни и ползотворни работни срещи с министрите на вътрешните работи на Австрия, Белгия, Румъния и Унгария, съобщиха от МВР.

С министъра на вътрешните работи на Белгия Анели Верлинден, настоящ председател на Съвета на ЕС,  обсъдиха актуални въпроси, свързани с миграционната ситуация.

Българският вътрешен министър благодари за усилията на Белгийското председателство за подобряване на функционирането на Шенген и получи уверение и потвърдена подкрепата от страна на Председателството за финализиране на интеграцията на България в Шенгенското пространство.

Министър Стоянов запозна австрийския си колега Герхард Карнер с предприетите от българска страна действия, довели до чувствителен спад на миграционния натиск - укрепване на капацитета на гранична полиция, както със служители, така и с техническо оборудване, поддържане на оперативен диалог с турската страна.

В максимална степен се използват както националните, така и ресурсите, предоставени от ЕК и Фронтекс. Двамата министри потвърдиха желание за продължаване на конструктивен и ориентиран към резултати диалог.

В хода на разговора с министъра на Румъния Каталин Предою, отново бе изведена общата цел -  да се работи в тясна координация за отпадане на контрола и по сухоземните граници. Двете страни ще засилят сътрудничеството си в борбата с организираната престъпност.

Висока оценка в областта на вътрешните работи бе дадена и при проведения разговор между министър Калин Стоянов и министъра на вътрешните работи на Унгария Шандор Пинтер. Бяха обсъдени мерките, които двете страни предприемат за ограничаване на нелегалната миграция и противодействието на трафика на мигранти.

Министър Пинтер потвърди, че финализирането на интеграцията на България и Румъния към Шенген е приоритет за предстоящото от юли т.г. унгарско председателство на Съвета на ЕС.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук