Знакови срещи, свързани със защитата на човешките права и свободи, проведе лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на 22-ия Парламентарен форум за разузнаване и сигурност в Букурещ. Карадайъ и зам.-председателят на Движението Станислав Анастасов участват в мащабната международна конференция, посветена на глобалната сигурност.

Форумът се организира от американския конгресмен Робърт Питънджър, член на Камарата на представителите до 2019 година. Домакин е премиерът на Румъния Николае Чука.

Състоянието на религиозните и гражданските права и свободи дискутираха Мустафа Карадайъ и Нури Туркел, председател на американската Комисия за международни религиозни свободи. Туркел е пожизнен член на Съвета за международни отношения. Двамата с Карадайъ обсъдиха състоянието правата и свободите на уйгурската общност в Китай.

Туркел е адвокат, защитник на човешките права, специализиран във вземането на решения в пресечната точка на закона, бизнеса, управлението и обществеността. През 2020 г. той беше в списъка на 100-те най-влиятелни хора в света на сп. "Тайм", а през 2021 г. беше определен за един от 50-те най-големи лидери на "Форчън".

Мустафа Карадайъ и Станислав Анастасов разговаряха и с Рушан Абас, уйгурска активистка от Вирджиния, основател и двигател на международната кампания в защита на уйгурската общност в Китай. Тема на срещата бе именно състоянието на правата и свободите на това население.

Във втория ден на 22-ия Парламентарен форум за разузнаване и сигурност Мустафа Карадайъ и Станислав Анастасов участваха в дискусията за кибер опасностите, 5G мрежите и технологичните заплахи, където говорители бяха консултанти и специалисти по компютърната сигурност от Европа и Америка.

Трафикът на хора и тероризмът също бяха сред обсъжданите теми.

Третият и последен ден на Форума в Букурещ започна с Молитвена закуска за мир в Украйна и по света, като присъстващите се обединиха около апела за мир и благоденствие на всички хора. Пратеници от Украйна разказаха за ужаса на войната и убедеността си в триумфа на правдата и общочовешките ценности.

22-ият Парламентарен форум за разузнаване и сигурност разисква още проблемите на енергийната независимост, транспортната обвързаност, незаконното финансиране и прането на пари. Постигането на диверсификация на енергийните източници и доставки, включително чрез новите технологични възможности на енергетиката.