Предизвикателствата пред сигурността в Европа и на Балканите на фона на войната в Украйна обсъдиха лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и бившият командващ силите на НАТО в Европа ген. Джеймс Джоунс, бивш съветник по националната сигурност на президента на САЩ. Това съобщи пресцентърът на ДПС.

Карадайъ и ген. Джоунс се срещнаха по време на 22-ия Парламентарен форум за разузнаване и сигурност, който тази година се провежда в Букурещ. Заедно с лидера на ДПС в мащабната международна конференция, посветена на глобалната сигурност, участва и зам.-председателят на Движението Станислав Анастасов.

Ролята на 22-ия Парламентарен форум  в гарантирането на глобалната сигурност обсъдиха на срещата си Мустафа Карадаъ и организаторът на мащабната конференция  американският конгресмен Робърт Питънджър, член на Камарата на представителите до 2019 година.

Интерпарламентарният форум, в който участват американски конгресмени, министри на отбрана и външните работи, председатели на парламентарни комисии по отбрана и външна политика от цяла Европа, се провежда под егидата на румънския министър-председател Николае Чука.

Програмата на Форума е посветена на проблема с глобалната сигурност на фона на войната в Украйна.

В първия ден на Форума дискусиите се съсредоточиха върху теми като "Войната в Украйна: Преобразуване на картата на глобалната сигурност", "Движи ли се дипломацията? Настояще и бъдеще на външните отношения", "Предизвикателство на сигурност, разузнаването и отбраната", "Киберсредата, 5G и възникващите технологични заплахи" и "Трафикът на хора и тероризмът".

По темата за войната в Украйна говориха  министърът на външните работи Дмитро Кулеба, Олга Василевска и Йелизавета Яско - депутати във Върховната рада на Украйна, отговарящи както за външните работи, така и за теми, като плащания, информационни системи, превенция на прането на пари, данъци и митници.

Дипломацията като въпрос на международните отношения също бе засегната от сериозна част от говорителите на форума, включително други украински депутати. Проблема коментираха и членът на британската Камара на лордовете баронеса Невил-Джоунс и представители на американски научни институти и сдружения, изследващи връзките между държавите в контекста на глобалната сигурност, сред които и представителят на Атлантическия съвет и бившият заместник държавен секретар на САЩ по въпросите на демокрацията и човешките права Нейтън Сейлс.