Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изнася последната си реч пред Европейския парламент "За състоянието на Съюза". Тя ще е и финална преди изборите за евродепутати през май догодина. След тях ще бъде избран следващият председател на Еврокомисията, но Юнкер няма да участва в надпреварата.

Речта може да гледате пряко по  Канал 3 - ТУК!

В словото си той на няколко пъти подчерта, че Европа трябва да бъде обединена, изтъкна, че трябва да бъдат присъединени Западните Балкани. Европа обаче трябва да остане толерантна, но трябва да бъде и силен глобален играч.

"Европа до голяма степен преодоля икономическата криза, а през изминалата 2018 година са създадени 12 милиона работни места. Младежката безработица е намаляла до 14,9%, инвестициите са се върнали в Европа, до голяма степен благодарение на плана, който мнозина наричат "Планът Юнкер", каза Юнкер.
Председателят на ЕК отбеляза, че Гърция е излязла от кредитната си програма и че той винаги е защитавал Гърция, честта й и ролята и за Европа. Освен това, по неговите думи, Съюза е потвърдил търговските си позиции и е световна търговска сила. Брюксел има търговски договори със 70 страни, отбеляза още Юнкер.
"Обединени – ние европейците, сме сила, която никой не може да пренебрегне. Там, където е необходимо, винаги действаме като един. Доказахме го като защитихме Парижкото споразумение", обяви Юнкер пред евродепутатите в Страсбург.

"Трябва да покажем отношението си към присъединяването на страните от Западните Балкани – веднъж и завинаги. Те са наши съседи и трябва да им покажем, че това е така", призова председателят на ЕК.
Той заяви и че Европа вече трябва да проявява малко повече гъвкавост.

"Не можем да мълчим и пред хуманитарното бедствие в Сирия. Конфликтът там показва как този световен ред се поставя под въпрос. В днешния свят Европа не може да бъде сигурна, че старите съюзи ще продължат да действат и утре", каза Юнкер.

"Съвременният свят се нуждае от силна и единна Европа. Европа, която се бори за мир и силни търговски отношения. Независимо, че има такива, които предпочитат да водят търговска война. Ако Европа си дава сметка за политическата си, икономическата си, а понякога и военната си мощ, ние ще можем да се откажем от това да плащаме. Ние трябва да сме глобален актьор. Да, ние сме глобални платци, но трябва да бъдем и глобални играчи. Затова и вече работим по сътрудничество в сферата на отбраната. Ние не милитизираме Европейския съюз”, изтъкна Юнкер.

"Само силна и единна Европа ще може да се справи с предизвикателствата на глобализацията и цифровизацията. Ние сме най-големият пазар в света и можем да бъдем водещи по отношение на технологиите", каза още люксембургският политик.
"Европейският суверенитет е свързан със суверенитета на държавите-членки. Ние трябва да го запазим и така да направим по-силни нациите.

Европа обаче трябва да бъде толерантна. Европа никога няма да стане крепост и обърне гръб на страданието”, каза още председателят на ЕК.

Европа е твърде малка, за да бъде разделена на няколко части. Ние трябва да докажем, че заедно можем да създадем една суверенна Европа”, каза още Жан-Клод Юнкер.
"Аз съм против вътрешните граници. Там, където ги има, трябва да бъдат премахнати", заяви още той.

По отношение на миграцията Юнкер коментира:
"Желанието ми е да отворим границите за легалните мигранти. Имаме нужда от квалифицирани мигранти. Трябва да инвестираме повече в Африка. Трябва да развием отношенията с този голям континент. Африка не се нуждае от подаяния, а от балансирано партньорство. От такова се нуждае и Европа. Комисията предлага нов съюз с Африка. Съюз, който ще даде възможност да се привлекат повече инвестиции в Африка и повече работни места. Предвидени са инвестиции за 24 милиарда евро в сфери, които ще доведат до истински промени. Общо ще бъдат мобилизирани около 44 милиарда евро, които трябва да влязат в Африка.
Европейският съюз ще подкрепи 35 хиляди студенти през програмата "Еразъм".

Председателян на Еврокомисията не подмина и темата за излизането на Великобритания от Европейския съюз.
"Уважаваме желанието на Великобритания да напусне Съюза, но дълбоко съжаляваме за това. Но те трябва да са наясно, че когато напуснете Съюза, вие не може да се ползвате от привилегиите на държавите-членки. Вие няма да сте част от единния пазар. И трябва да знаете, че ние винаги ще проявяваме солидарност с Ирландия. Обединеното кралство обаче никога няма да бъде обикновена трета държава. То ще бъде специален съсед. Затова приветствам предложението на Тереза Мей да се изгради основа за стабилно партньорство. Затова и приветствам идеята за плавно осъществяване на Брекзит".

Той се застъпи и за идеята за по-силно евро и развитие на европейската валута.
"Европейската комисия ще излезе с инициативи за засилване на еврото. То трябва да е инструмент за новия европейски суверинитет. Абсурдно е да купуваме енергийните ресурси с долари, при положение, че само 2% от вноса е от Америка. Абсурдно е да купуваме самолети в долари", категоричен бе Юнкер.