Министерство на отбраната пратило армейски спецчасти и високопроходима техника за задържането на 44-годишния охранител Георги Генов, който закла жена си от ревност, зад гърба на началника на отбраната ген. Андрей Боцев. Това съобщава “Труд”, позовавайки се на участници в операцията.
Генералът разбрал, че бойци и офицери от 68-а бригада”Специални сили” в Пловдив са привлечени за задържане на убиеца, след като всичко приключило. Никой не го уведомил, че елитните бойци на армията ще бъдат ангажирани с такава задача. Дори не е знаел колко души са привлечени. Въпреки, че бригадата е на пряко негово подчинение. Според експерти това се случва за пръв път и е прецедент с опасни последици да се използва войската в чисто полицейска операция.

От МО твърдят, че изпращането на военни части е на основание чл. 57 от Закона за отбраната и Въоръжените сили.Според него обаче армията оказва съдействие на органите за сигурност само когато става дума за “борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие и тероризъм.” Случаят със заклалия жена си от ревност охранител не попада в нито една от тези хипотези. Иначе излиза , че е терорист. Той дори не е рецидивист, тъй като няма други престъпления, според полицейските сводки. Оправданието на МО за използването на армейска техника също не са основателни, тъй като от телевизионните репортажи се вижда, че няма нужда от високопроходими джипове. А и МВР разполага с такива машини.

“Решението на МО за използване на екипи по задържане на убиеца от Пещера е нелепо, неоснователно и безпрецедентно. За него няма аргументи и текстове в закона, които да позволяват използването на военни части в чисто полицейска операция. Има правни норми, при които Въоръжените сили могат да бъдат използвани в задачи от вътрешен характер, но няма нито една, която да позволява включване на военни части в полицейска операция. Стои въпросът какво се случва със специализираните полицейски части, със специализирания отряд за борба с тероризма? МО се оправдава с аргумента, че били свободни в този момент военните специални части, а полицейските служби били заети. Няма обаче аргумент “свободно време” в Закона за откбраната и въоръжените сили”, заяви бившият военен министър Ангел Найденов.

От президентството са поискал отговор на какво основание армията е включена за залавянето на убиец в битово- семейна драма, стана ясно още.