Промяната е нужна. Много е важно какво ще се случи в парламента, защото в обществото отдавна има желание за промяна, но тази промяна сега има различни лица, това каза в студиото на БНТ бившият външен министър Надежда Нейнски.

"Сега отговорност на партиите е да предложат формулата за промяната, която трябва да се случи. Важно е да се състави новото реформаторско общество, както и какви приоритети ще си постави. Тогава всичките тези хора, които ги подкрепяха и миналата година на масовите протести, ще има как да ги припознаят, да им повярват.

И тук не става дума за това кое е ляво и кое - дясно. Идеята за това, че няма ляво и дясно се появи от един етап нататък. Аз не съм привърженик на това, заощто то бе мотивирано с идеята, че трябва да се защити националния интерес. В идеята да имаш протестен вот обаче, не е задължително да има дясно и ляво. Но след това, при изграждането, няма как да няма дясно и ляво. Пак ще кажа - за да се създадат мнозинства, трябва да има преди всичко диалог.

Ясно е, че промяната няма как да стане от веднъж, тя ще се случва стъпка по стъпка. Сега слушам, че някои от политическите сили говорят за възмездие, а аз мисля, че трябва да се говори за законност. В България има закони, но те не винаги се прилагат добре. Нужна е и съдебна реформа, която ще отключи и много други неща, каквито и хората искат. Около нея трябва да се проведе разговор и да се види дали може да се създаде такова реформаторско мнозинство, което да я поведе.

Днес е много модерно да се говори за експерти. Да, но тези експерти трябва да стъпят на определена програма. През всичките тези години в политиката съм виждала всякакви неща, всякакви формулировки. Но, когато се минат определени граници, и лични включително, политиката остава на заден план.

Всяка една от политическите сили, влязла в парламента, има ангажимент към хората, които са си дали гласа за тях. Тоест трябва да намери начин да постигнат дори и един минимум на консенсус около определени приоритети, за да създадат правителство. Несъздаването на правителство ще радикализира следващия вот.

Обиди не са необходими, защото се наслушахме и на това. Можеш да бъдеш твърд, без да обиждаш. Разговорите трябва да са за политиките, не за личностите. Трябва да се намери начин да се говори, дори и да не се постигне консенсус. Трябва да се говори! Хората очакват да чуят основните приоритети, дневния ред, това, което е най-важно. Те не желаят повече задкулисие, защото всяко едно действие, което напомня за това, ще ги взриви.

Правителство на всяка цена не може да се състави, нужно е да бъде реформаторско правителство. Ние трябва да работим за това народното събрание да върне доверието в хората. Иначе концентрацията на власт, само в ръцете на един човек, не води до добри резултати. Нужно е да се върне авторитета на народното събрание.

Колкото до СДС, с което са свързани голяма част от годините ми прекарани в политика, мога да кажа, че през годините загуби авторитета си, очарованието си, магията си и това е много тъжно. Същевременно много хора, когато ме срещнат по улиците, казват - ние сме седесари. Тоест, това не е толкова партия, колкото мечтата на много българи за промяна. Идеята, която е създала тази партия според мен никога няма да си отиде.

Ако сега ми предложат министерски пост, по никакъв начин не бих приела. Личностите тук не са важни, нужно е да се създаде реформаторско мнозинство. Политическо мнозинство, което да застане зад ясни политически приоритети".