Предишният посланик на България в Украйна бе изтеглен след началото на войната, за да стане зам.-министър в правителството на Гълъб Донев. Да изтеглиш посланик, когато започва война в Европа, е меко казано недалновидно, а да не изпратиш посланик две години си е тежка политическа оценка. Това заяви дипломатът Надежда Нейнски пред бТВ.

„Изходът е да се проведат избори и бързо да се излъчи евроатлантическо мнозинство, което да подкрепи правителство с ясен мандат и ясна програма за реформи. Реформи се правят само от мнозинство. За да си успешен, политиката ти трябва да пресрещне очакванията на хората”, категорична е тя.

„За някои включването на Камала Харис в борбата за президентския пост в САЩ е минус, но може да бъде тълкувано и като плюс. Изправянето на една жена срещу политик и човек като Доналд Тръмп е голямо предизвикателство.

Предразсъдъците не са толкова расови, колкото са свързани с това, че е жена. Ако тя успее да ги пребори и ако Америка избере жена за президент, това ще покаже, че обществото търси съзидание”, каза още Нейнски.

По думите ѝ Русия иска да се върне към старата си идея към империята през войната в Украйна. Без Украйна, Русия не може да си върне имперското минало. Тя ще остане азиатска империя, която ще се конкурира с Китай.

„Важно е оръжията да се дадат на Украйна навреме. Загуби се много ценно време – една решителност от страна на САЩ би ни доближило до мира.”

Според нея служебният кабинет няма да излъчи еврокомисар. „Трябва да се върви към много по-задълбочен диалог по политиките, които българското общество очаква.”