Богати бизнесмени дават мило и драго, за да се сдобият с депутатски имунитет на предстоящите парламентарни избори. Листите на партии, на които социолозите дават реални шансове да прекрачат 4-процентовата граница и да вкарат свои представители в бъдещото Народното събрание, бъкат от хора с криминални прояви, разследвани за укриване на крупни суми от ДДС, купуване на гласове, длъжностно присвояване в особено големи размери за големи суми. 

Сега модерният тренд е партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Там изведнъж се пръкнаха две интересни имена, срещу които има обвинителен акт още от юли 2018 г. в Софийска градска прокуратура.

Не е ясно какво точно се е случило, за да не може обвинителния акт да не влезе в съда вече 4-та година, но това със сигурност помага да се кандидатираш за депутат и така да получиш имунитет срещу наказателно преследване.

Упорито се говори, че управителят на производственото предприятие на „Олинеза“ в Костинброд Иван Янков се готви да е на трето място в листата на Слави Трифонов за София-област. Покрай него в листата ще бъде набутан и синът на собственика на фирмата Христо Кръстев – Никола Христов Кръстев, твърдят наши източници. Битката за избираемо място за него ще е по-яростна, за да може наследникът на обвиняемия бизнесмен да е водач на листа в София, където шансовете са още по-големи.

Деянията на Христо Кръстев, чийто син е „внедрен“ в партията на Слави Трифонов, изпъкват значимо. Собственикът на „Олинеза“ е подсъдим по 4 члена на Наказателния кодекс – чл. 212 за използване на документи с невярно съдържание, чл. 203 за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, чл. 220 за сключени неизгодни сделки и чл. 255 за укриване на данъци. Обвинителният акт е срещу Христо Кръстев, майка му Лилия Христова и изпълнителния директор на завода Иван Янков.

Едно от ключовите действия по превземането на завода „Олинеза“ е съмнително общо събрание проведено уж на 14 август 2015 г. На него Христо Кръстев и Иван Янков взимат решение за изключване на „КИЛТ“ АД на Александър Найденов като съдружник и пускат искане за действия спрямо Найденов по чл. 145 от Търговския закон – т.е. да отговаря с имуществото си за вреди, причинени на дружеството, като основанието за това е залог на търговските марки въз основа на договора с дружеството „Аносеп“, сочат документи.

От записите на охранителните камери става ясно, че заседание не е имало. Около 8 ч за няколко минути Кръстев и Янков са заседавали в зала, охранявана от хора, които не допускат никого вътре. 

Още същия ден започва подозрително движение по сметките на „Олинеза“ от Иван Кръстев. На 17 август той превежда 180 000 лв. на свързаната с него фирма „Кокони“ ООД с основание за плащане по договор от 14 август и фактура без да има реална доставка на стоки и услуги.

На 20 септември Кръстев заедно с Иван Янков, изпълнителен директор на завода продават общо 29 броя търговски марки и 6 броя промишлен дизайн на „Тритон“ ООД за сумата от едва 170 000 лв. при пазарна стойност на същите от 24 987 000 лв.
След това на 15 октомври продава 8 имота на дружеството на от 1 200 00 лв. при пазарна цена от 1 509 200 лв.

На 8 декември с подписа на Иван Янков, но подбуден от Христо Кръстев са продадени още 15 имота, собственост на „Партньори“ АД. Купувач е „Олинеза Премиум“, представлявано от Иван Кръстев. Продажбата е за 548 588 в. при пазарна оценка 1 542 006 лв.
В обвинителния акт подробно са записани проведените от Христо Кръстев, Иван Янков и майка му Лилия Христова поредица от съмнителни общи събрания на акционерите на „Партньори“ АД – общо 6 в периода от 7 октомври 2014 г. до 31 декември 2015 г. С тях е увеличен капитала на „Партньори“ АД от 77 240 лв. на 1 724 000 лв. с апорт на 5 недвижими имота като се издават 1647 250 поименни акции с право на глас с номинал 1 лев.

Така Христо Кръстев получава 47,963 на сто от собствеността на Красимир Генов, равняващо се на 1 021 718 лв. от неразпределен дивидент в „Партньори“ АД и 739 599 лв. от недвижимо имущество, собственост на „Партньори“ АД, както и 28 на сто от дяловете на Красимир Генов в „Олинеза“ ООД, равняващо се на 7 958 576 лв. от стойността на „Олинеза“ като предприятие и 3 592 996 лв. приходи от съучастия.

Освен това е придобил и 28 на сто от дяловото участие на Красимир Генов в „Партньори 2011“ АД на стойност 345 337 лв. Всички тези незаконни действия по прехвърляния на дялове носят носят на Генов вреда на обща стойност 13 658 226 лв., според обвинителния акт на СГП.

Последното обвинение срещу Христо Кръстев е неплащането на данъчни задължения в особено големи размери – за 47 000 лв. отново с ползването на документ с невярно съдържание в годишната си декларация от 2015 г. Той не е декларирал приходи за 487 000 лв. и разходи за 15 000 лв.

Ако в съда тези обвинения бъдат доказани Христо Кръстев е заплашен със затвор, твърдят юристи по наказателно право.

Сега очакваме да видим дали българският гласоподавател ще „дари“ доверие на подобни "бизнесмени".