Леко напрежение имаше на срещата между парламентарните групи на БСП и ГЕРБ-СДС. Разговорите са посветени на бюджета за 2023 г. Преговорите се водят от председателите на двете ПГ - Корнелия Нинова и Десислава Атанасова.

"Времето за бюджетната процедура тече, а още дори няма преговори за съставяне на правителство. Затова ние сме загрижени какво ще се случи догодина с икономиката, с домакинствата и със семействата", отбеляза в началото на срещата Нинова.


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Ние имаме различия с вас, но може би ще намерим допирни точки. Знаем, че ГЕРБ предпочита да се удължи действието на бюджета за 2022. Ние обаче смятаме, че това би означавало замразяване на доходите при увеличаващите се цени. Затова ние искаме да внесем предложения в социалните области", обясни пред ГЕРБ лидерът на левицата.

"Няма да си играем на популисти, въпреки, че г-н Борисов вече каза, че е готов да приеме предложенията на БСП. Той го играе добрият дядо Мраз, но все пак нека ние да говорим сериозно и професионално какво можем и какво не можем да направим", допълни тя.


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Подобна среща БСП вече проведе и с "Продължаваме промяната", като след разговорите и двете партии стигнаха до консенсус по макроикономическите показатели.

ГЕРБ заявиха, че са дошли на срещата водени също от желание за конструктивен диалог.


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Благодаря за тона и обещанието, че популизма и политическите послания ще ги оставим за декларациите в пленарната зала. Трябва да взимаме бързи решения. 

Знаем за срещата ви с ПП, както и че държите за нов държавен бюджет за 2023. Ние постъпваме по идентичен начин както беше миналата година, при все, че тогава имаше избран кабинет с мандата на г-н Петков, в което БСП беше коалиционен партньор", изтъкна Десислава Атанасова.

Тя изтъкна, че няма никакви сигнали от партиите в НС, че са готови да подкрепят правителство.


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Затова и сега считаме, че е по-добре, особено в ситуация, в която нямаме яснота ще бъде ли сформирано редовно правителство, да имаме готовност да обсъждаме удължаване на закона за държавния бюджет, лишени от популизма и с прагматични отговори на въпросите - гарантираме ли финансова стабилност на държавата в следващите няколко години, не само в следващите няколко месеца", допълни председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук