Дипломатическо напрежение възникна между България и Турция заради изказването на външния министър на нашите южни съседи, в което той обвинява София, че нарушава религиозните права на мюсюлманите.

По време на предизборна среща с български изселници в турския град Текирдаг външният министър Мевлют Чавушоглу обяви, че Анкара трябвало да се намеси заради поправките в българския Закон за вероизповеданията, които били насочени срещу правата на всички религии, и България е променила закона.

Захариева успокоява турския й колега Чавушоглу 

Българското външно министерство потвърди за телефонен разговор между външните министри Мевлют Чавушоглу и Екатерина Захариева, проведен по искане на турската страна.

В него Чавушоглу заявява, че поправките в българския Закон за вероизповеданията са насочени срещу мюсюлманската общност.

Външният министър Захариева е информирала своя колега, че измененията в закона, които са внесени от народни представители, не са насочени срещу нито едно вероизповедание в страната, а напротив – гарантират равнопоставено третиране на всички регистрирани вероизповедания.

България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана. От МВнР обръщат внимание, че изказването на министър Чавушоглу е дни преди местните избори в Турция и практиката неведнъж е показвала, че използването на добросъседските отношения в такива ситуации обикновено не е от полза за никого.

Турският посланик в София Хасан Улусой е бил извикан на разговор във външно министерство във връзка с твърденията на Чавушоглу, че Анкара се е намесила в промените на Закона за вероизповеданията, съобщи БГНЕС по информация от дипломатически източници.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!