Високо напрежение и на крачка от сериозен скандал.

Така завърши гостуването на Станислав Балабанов от ИТН в ефира на NOVA.

Водещата на сутрешния блок Марина Цекова припомни на Балабанов случая от последното заседание на парламента, когато ИТН и "Възраждане" се качиха на трибуната да блокират последната точка, свързана с енергетиката и решение за приемане на пътна карта за климатична неутралност на България.

Тя му показа кадър, в който самия Балабанов повдига един от квесторите, за да се качи на трибуната и го помоли да коментира. 

"Тук няма никаква агресия. Просто го побутнах да се кача на трибуната", каза депутатът.

"Скоро станахте баща, ако вашето дете утре така каже, че е бутнало учителка, счупило нещо, само защото не е съгласно, как ще реагирате?", попита отново водещата, след което напрежението в ефир се покачи. 

"Ще ме разплачете, на ръба съм, да поема тежката вина.

Не може да ми сравнявате личния живот и възпитанието на моето дете.

Когато е на страната на истината и на правото - ще го подкрепя. А примерът е, че неговият баща спаси работата на 30 000 човека. Срещу мен на първия ред откраднаха 2 млрд. лева. Ще кажа на моето дете, че нейния баща е спасил работата на тези хора.

Всеки път ще реагирам така. Не сме нарушили само ние правото. Кирил Петков казва първо - никога с тези хора, но като стане въпрос за крадене - може да е тях", завърши Балабанов. 

Преди това той коментира причината начина, по който беше свалено общото правителство с "Продължаваме промяната".

"За всяко едно действие, което сме предприели, сме били абсолютно последователни".

"Ние сме тези, които носят отговорност и застават с лицата си, докато управляват, а за да свалим правителство има причина.

Това са външната политика на Кирил Петков, виждате какво се случва в РСМ сега, финансовата на Асен Василев - бюджетът потъва. А за другите пшравителства - нямаше как да подкрепяме мандат на ГЕРБ през годините - виждате какво беше на площадите. 

Когато сме управляващи - можем да носим политическа отговорност", каза Балабанов.

Арестът на Ибрямов

Относно ареста на Джейхан Ибрямов, депутатът от ИТН е категоричен, че ако има престъпление - трябва да си понесе отговорността.

"Винаги сме били на страната на закона. Трябва да си свършат институциите работата. Ако има съмнение за извършено престъпление - те трябва да извършат съответните действия. 

Съдът носи крайния отговор по тази тема", смята той.

Относно неподкрепения закон за Корупционната комисия, Балабанов посочи, че ако са гласували, то ще застанат в полза на някоя от другите партии.

"Една година ПП-ДБ забравиха за корупционната комисия, докато рабоиха с ГЕРБ и ДПС. Сега се сетиха набързо за такива промени. Най-светлият пример е Бойко Рашков, който празнува с контрабандисти. 

ИТН не искаше да участва в ползата на едните или на другите в антикорупционния закон. Затова изобщо не гласувахме", каза той.