Министърът на отбраната Георги Панайотов не дойде на блиц-контрола на Комисията по отбрана поради здравословни причини. Това обяви председателят на Комисията Атанас Зафиров в началото на днешното заседание на Комисията по отбрана.

Дневният ред предвиждаше министърът на отбраната Георги Панайотов да отговаря на актуални устни въпроси на членовете на комисията.

В крайна сметка Комисията по отбрана реши да продължи с разглеждането Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2020 г., което беше втора точка в дневния ред на заседанието.

В работата на комисията по тази точка ще вземат зам.-министърът на отбраната Александър Пеков, началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов и ген. Цанко Стойков, заместник-началник на отбраната.

Отсъствието на министъра на отбраната Георги Панайотов обаче предизвика полемика в комисията.

Заместник-председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ изрази своето недоволство от отсъствието на министър Панайотов.

"Започвам да забелязвам една тенденция от страна на министъра - няколко пъти подред и на парламентарен контрол в зала и сега изведнъж рязко да си намира работа или нещо да се случва, когато има парламентарен контрол", каза Гаджев, цитиран от "Фокус". Той заяви,че това се случва вече трета седмица.

Христо Гаджев отбеляза, че това е последното заседание на комисията и последен реален шанс на народните представители да зададат въпроси към министъра.

Отговори му председателят на Комисията по отбрана Атанас Зафиров. "Споделям вашата констатация и загриженост. Бях уведомен преди половин час от парламентарния секретар на отбраната, че министърът е болен, т.е. около 9.00 ч.

Предните седмици наистина отсъстваше министърът от страната. Извинителни са причините", заяви още Атанас Зафиров.