На 6 септември – Деня на Съединението на България, евродепутатът Момчил Неков организира две събития в Брюксел, свързани с кампанията „Да защитим българския вкус“ - конференция и представяне на български традиционни продукти. Това съобщиха от пресофиса на евродепутата.
Конференция „Намаляване на ефектите от промените в климата, чрез географските означения и европейските схеми за качество" ще започне от 9:30 часа в сградата на Европейския парламент (ЕП) в Брюксел. На нея участниците ще научат как европейските схеми за качество могат да помогнат за запазване на биологичното разнообразие и да допринесат в борбата с глобалното затопляне.

Като пример за това ще бъдат представени брежанските кестени и уникалната за цяла Европа порода свине от Източния Балкан. Италианският опит със сирене Пармиджано Реджано също ще бъде представен на конференцията. 

Български фолклорни ритми ще огласят площад „Люксембург" пред Европейския парламент от 12:30 часа. Фолклорна певческа група към Народно Читалище „Л. Каравелов – 1897“-с. Куртово Конаре ще открие празника. На площада ще бъдат представени щандове с български продукти, които имат потенциал да бъдат регистрирани по европейските схеми за качество. Посетителите на ЕП и Брюксел ще могат да опитат Куртовски розов домат, Еленски бут, Странджански чай, Зелено сирене от Черни Вит, Навпавок от Разложко, Реселешки воден лук, а също така и сирене от българската местна порода Калоферска коза. 
Конференцията и представянето на българските продукти се реализира в сътрудничество с българския клон на международната организация Слоу Фуд, който е партньор в кампанията на Неков „Да защитим българския вкус“.

По време на събитието интерес за посетителите се очаква да предизвика и „Селски мол" – концепция, развита от няколко читалища от област Габрово, както и дегустация на родни вина, от Сухиндол.