"Дали си в Народното събрание (НС), или не, правенето на политика може да се прави и извън. Важното е да има хора, които да помагат от вътре.

Има такива хора". Това заяви Настимир Ананиев в ефира на БНТ по повод оставането му извън парламента.

"Според мен не успяхме да обясним сглобката, не успяхме и да я завършим. Тя беше заложена за 18 месеца, трябваше да има и още 9 месеца, за да стане ясно защо се прави.

Големият проблем е, че хората не излязоха да гласуват", си обяснява Ананиев ниският резултат на ПП-ДБ.

"Величие" изскочиха като някаква изненадата. Аз съм притеснен от нещата, които четох за тях.

Не знам дали четохте за тях за Варненска народна република по украински модел. Едва ли не искат да отцепват някаква част от България", заяви той.

Ананиев коментира и думите на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, че "Величие" е американски проект.

"Той ги нарича проамерикански, защото не иска да признае, че са прокремълски проект".

Ананиев вдигна завесата и около отношенията си с Кирил Петков. Припомняме, че именно решението на съпредседателя на ПП остави Ананиев извън парламента за сметка на Бойко Рашков.

"Вчера вечерта ми се обади Кирил Петков, но този разговор е личен и не искам да го коментирам. Когато се избира по какъв начин да изглежда парламентарната група предполагам, че се преценяват различните обстоятелства.

Има хора, които са полезни в НС, които са полезни извън НС.

Настимир Ананиев с първи думи след удара под кръста от Кирил Петков

Знаете моите каузи, които са свързани с пътната безопасност, с регионалното развитие, с европейския път на България. Последните няколко месеца работя с много млади хора, които да бъдат привлечени в политиката", обясни Ананиев.

Ананиев коментира и "посланията от гората".

"Може би не бе сполучливо това видео. ПП излезе и казаха ще бъдем опозиция.

"Да, България" излязоха и потвърдиха, да ще бъдем опозиция и няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ. От ДСБ казаха, че ще търсят вот на доверие от своя актив.

Ние имаме среща утре във Волт, за да решим как ще процедираме.

Въпросът е, че когато си в опозиция, по-трудно да налагаш политики, но това не значи, че не може да се бориш в политики и в Народното събрание и извън него", посочи Ананиев.

"Много трудно ще излезе субект, който ще спечели 121 гласа. Трябва да правиш коалиции.

В миналото НС всички атакуваха ПП-ДБ. Имаше много хора, които не излязоха да гласуват", каза той.

На въпрос единна ли е групата на ПП-ДБ, Ананиев заяви: "Не виждам причина да не е единна. Въпросът е да комуникираме като опозиция какво целим.

Имахме проблем със самата комуникация. Много от избирателите не разбраха дали ще има нова сглобка, или ще бъдем опозиция.

Хората не излязоха да гласуват, защото не бяха сигурни какво могат да очакват след това. Ако бяха гласували толкова хора колкото през април 2023 г., силата за ПП-ДБ щеше да доведе до промяна".