НДСВ настоява незабавно да се премине към приватизация на Топлофикация София след вчерашното решение на Столичния общински съвет за прехвърляне на дела на общината на държавата, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Досегашният политически пинг-понг между община и държава доведе до несигурност за отоплителния сезон, голямата част от хората все още нямат парно, финансовото състояние на дружеството е лошо и повлича след себе си и Булгаргаз, обясни зам.-председателят на партията Милен Велчев. Според него Министерството на икономиката трябва да се съгласи с прехвърлянето на акциите. НДСВ настоява още да бъде избран стратегически инвеститор с доказан международен опит. По думите на Велчев той е чувал от уважавани финансови институции, че реалната стойност на дружество като софийската Топлофикация, е стотици милиона лева. Личното му мнение е, че след приватизацията държавата трябва да даде част от сумата на Столична община, ако реализира значителен приход. Той настоя и незабавна декапитализация на дружеството с необходимата сума за покриване на задълженията към Булгаргаз.
Според депутата от Коалиция за България Петър Кънев, чисто теоретично, приватизацията е добър вариант, но практиката показва друго. В София каквото се приватизира след това гражданите плащат допълнително, мотивира се той и добави, че за него Топлофикация София е общинска фирма.
Камелия Цветанова, БЛИЦ