Лидерът на „Движение 21“, юристката Татяна Дончева се впуска в президентската надпревара. Кандидат за вицепрезидент е друг юрист – Минчо Спасов от НДСВ. Татяна Дончева обяви, че формално технически двамата с Минчо Спасов се явяват от името на коалиция „Движение 21“ - НДСВ. Зад тях има и комитет за подкрепа, оглавяван от проф. Камелия Касабова, съобщава "Епицентър", цитиран от Канал 3.
Дончева обясни и как ще спечели президентските избори. 
„На последната олимпиада 1,97 би могло да ви направи шампион или медалист, а на предишни олимпиади не би могъл да ви класира за участие“, каза тя. И добави: „Да не планираме резултата от една битка. И Наполоен не е могъл да го прави, но това не му е попречило да завладее смета“.

Кандидатите бяха запитани и дали царят е благослови битката им за президентския пост. „При нас благославя негово светейшество“, отговори Станимир Илчев. И продължи: „Царят се оттегли от политиката през 2009 г., като подаде оставка, оттогава НДСВ е имало три ръководни екипа. Ние поддържаме с него съдържателни и пълноценни отношения, радваме се на съветите, които той ни дава. Той подкрепя само конструктивни намерения. Царят е информиран за нашите намерения. Ние чувстваме неговата подкрепа, без допълнителни елементи, които не са необходими.“

Според Дончева Патриотичният фронт са „по-скоро присъдружни на ГЕРБ формации, които не само участват в управлението, но и във всякакви икономически схеми“.
"Да не пропуснете да отбележим, че правим тази пресконференция на Малка Богородица, игнорирайки ретроградния Меркурий", обърна се в края на пресконференцията към медиите Дончева. Тя припомни, че е била адвокат на Светия синод във времето на разкола и, че сегашният патриарх я е кръстил.

Дончева бе дълги години депутат от БСП. Минчо Спасов също е бивш народен представител, но избран с листата на НДСВ, беше и шеф на парламентарната комисия за вътрешна сигурност и обществен ред. Успоредно с политическата кариера, Дончева активно адвокатства. Любим клиент й е бизнесменът Гриша Ганчев, който в момента е клиент на специализираната прокуратура. 

Двамата се кандидатират от името на инициативен комитет, в който личат имената на много царисти. Оглавява го проф. Камелия Касабова, зам.-председател на Народното събрание от 2001 до 2009 г., преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“. В инициативният комитет са и конституционалистът проф. Снежана Начева, бившият министър на отбраната в кабинета на Симеон Сакскобургготски Николай Свинаров и неговият заместник Илко Димитров.