Официалната среща между премиера Бойко Борисов и френския президент Еманюел Макрон, която се проведе в двореца „Евксиноград” днес, беше на четири очи. След нея двамата дадоха почти едночасова пресконференция. Разходката и неформалните им разговори бяха предавани пряко във фейсбук профила на премиера. После домакинът Борисов, който съблече сакото си и нави ръкавите на ризата си, показа парка и резиденцията на френския си гост, който на свой ред направи същото с облеклото си.

Двамата политици си говореха на „ти”, макар и чрез преводачи и характерният им стил не липсваше и този път. Темите минаваха от историята на двореца, през пречиствателните станции по морето, до потреблението на енергия от възобновяеми източници.

Еманюел Макрон: Кой е живял тук преди?

Бойко Борисов: Е, тука са идвали на ваканция летно време.

Преводач: Цар Фердинанд, който е дядото на бившия министър председател Симеон (…), неговият син Борис III.

Б.Б.:Тая резиденция се ползва само за официални поводи, в нея не се спи. Само за днес, специално за теб. (…) Със самолет е 26-27 минути (от София – б.ред.) Иначе по пътя е към 500 (км). Сега лятото, тук исках да го усетиш. Ще дойдеш в София на официално посещение. Догодина, ако има председателство, ще дойдеш пак.

Е.М.: Къде си ти?

Б.Б.: В София, едно малко… Банкя. Първо бях кмет на София два мандата, тогава направих партия и…

Затова е много важно да (…) и Черно море (…)  Целият руски флот е тука при Севастопол, това подводници, техните ракети са просто… За минути идват.

Е.М.: Днес кои са активни в това море?

Б.Б.:Турция, България, Румъния, от другата страна – Грузия, а Крим е малко наляво.

Е.М.: Днес няма вече конфликти между тези държави, повечето?

(Двамата се приготвят за обща снимка)

Б.Б.: Ей сега таман ще ти покажа часовника. Снощи беше тъмно. Изгасили снощи лампата да било по-сигурно. Щех да ги бия после. Като влезнаха в тъмницата, викам: край. Загасили, за да… (маха с ръка).

Е.М.: Патрулираше кораб, който стоеше и наблюдаваше пространството.

Б.Б.: Още стои. Няма да мърда.

Е.М.: Кой използва това (резиденцията – б.ред.) ежедневно?

Б.Б.: Никой, по принцип е само за правителствени делегации. Иначе примерно за сватби за такива тържества си плащат. Паркът може да се ползва от граждани.

Това ти е, ей там ти е Крим, където казвах. Това горе, което се вижда, са другите курорти и голф клубовете, най-хубавите ни части…

Б.Б.: А, да. Има много. Благодарение на европейските програми е пречистено тук Черно море… От курорти, от това, което идва от реките – всичко. Всичко се излизваше в морето. И те са 80% френски пречиствателните станции. 3,7 млрд. за всичко.Макрон казва, че са видели делфини.

(Разговорът не се чува заради силния вятър)

Б.Б.: И влизат във Истанбул. От 2018 г. … ще отрежат и България, и Украйна (не се чува )Утре може да се наложи… Имаме най-развитата газопреносна система на Балканите. 80% от ... са в България. Затова решихме хъб „Балкан”, той се намира тук наблизо, на 50 км от Варна, където да събираме газа. Брижит сигурно ще види платформите на „Тотал” (край Балчик ).

Е.М.: А те са в твои териториални води?

Б.Б.: Да, наши.

Е.М.: Каква е частта, която ще добиваш и каква е частта, която ще внасяш газ?

Б.Б.: Още 2013 г. покрихме квотите до 2020 г. – ветропаркове, соларни, и сме първите (…) страни по възобновяема енергия. Имаме и много язовири и ползваме и водната енергия, която също е зелена.

Е.М.: Каква е частта на потребяваната зелена енергия?

Б.Б.: Над 20%. 27-28%. Много.

Е.М.: А останалото – газ?

Б.Б.: Останалото е въглища, това са две американски централи –ТЕЦ „Марица –1” и „Марица – 3” и една българска. Това е в маришкия басейн. И в Козлодуй имаме два по 1000 мегавата руски реактори за показ, още 20 години. Но пък там „Арева” прави всички тия електроники, контури , ядрени хранилища. А сме намерили баланс да са ангажирани всичките.

Така че много е… стратегически региончето.

Е.М.: Убеден съм и всъщност виждам какви са му измеренията, когато човек е тук

Е.М: Как виждаш развитието в Турция?

Б.Б.: Турция в момента (…) гражданска война.

Източник: bTV