„Ще подкрепя желанието на Бойко Борисов България да бъде приета в приемната на Еврозоната”. Това каза президентът на Френската република Еманюел Макрон по време на пресконференцията след срещата му с българския министър-председател в двореца „Евксиноград” във Варна.

„Много благодаря, скъпи Бойко. Искам да кажа, че ако съм тук днес, то е защото не само че Бойко Борисов бе първият европейски лидер, който приех във Франция, но също така защото той е мой приятел. Благодаря му за поканата, която отправи към мен”, посочи френският президент.

„Имал съм вече възможност да преценя в каква голяма степен той се ангажира с пълното участие на България в ЕС и с решенията, които ще се вземат. В двустранен план говорихме по много теми, свързани с образованието, преподаването на френски език, сътрудничеството ни в промишлеността, отбраната, сигурността. Искам да заявя споделената ни воля за осъществяването на партньорства в рамките на споразуменията, които ще бъдат подписани, така че да се създадат много работни места“, заяви Макрон.

„По европейските теми, желанието на българите и на министър-председателя е България да бъде пълноправен член на ЕС. Такава е и волята на Франция. Първата последица е, че до края на октомври ще постигнем споразумение относно реформата за командированите работници. Премиерът ми каза колко му е било трудно да намери работници за обществения транспорт в България“, отчете Макрон.

Според него командироването на работници, освен че е вредно за европейския проект, не е добро и за самите тях.

„Постигнахме съгласие да се ограничи във времето и за една и съща страна, за една и съща работа, да се получава различна заплата. Когато имаме френски работодатели, които наемат българските работници и им заплащат по български във Франция - не, не съм съгласен“, подчерта Макрон.

„Второто споразумение е свързано с превръщането на България в пълноправен партньор. Ще подкрепя желанието на Бойко Борисов България да бъде приета в приемната на Еврозоната. Трябва да сложим край на границата между Изтока и Запада, а България да се бори за по-силна интеграция в икономиката и финансите“, смята Еманюел Макрон.

„Желанието ми е да продължим започнатата вече работа в така нареченото приобщаващо структурирано сътрудничество, по което вече се работи с Германия, така че България да участва като пълноправен член в „Европа на отбраната”, каза френският президент.

Той поясни, че страната ни е направила избор да бъде член на ЕС за пример: „Да бъде член за пример от гледна точка на сближаването, на постигането на стабилност, да работи като пълноправен член, да осигурява външната граница на ЕС“, каза още френският държавен глава.

„Направили сме си домашното да не сме в никакъв риск за Еврозоната”, коментира от своя страна Бойко Борисов.

„Благодарих на президента Макрон за подкрепата към Договора между България и Македония. Хубавото на нашето приятелство е, че дори и критичните теми, които изискват по-сериозен дебат, можем да ги обсъждаме в една много приятелска и честна обстановка. Говорихме за Берлинския процес, кохезията, присъединяването на Западните Балкани. На мен много ми се иска, понеже ЕС е едно голямо цяло, да говорим за перспектива не само на думи”, заяви Борисов.

„В България сме се постарали и всеки един от тях сме спазили. Критериите за Шенген – Европейската комисия казва, че са спазени, Европейският парламент също. Искрено се надяваме, че с този нов Шенген в следващите 2-3 месеца да го направим и в следващите 2-3 години България да си заеме мястото. Благодаря за подкрепата за чакалнята на Еврозоната”, добави премиерът.