Проблемът с качеството на въздуха е проблем на бедността, затова сред основните приоритети на правителството е повишаване на доходите на населението. Това каза днес министърът на околната среда и водите Нено Димов при откриването на Европейската конференция за качеството на въздуха SOFAIR, организирана от Столичната община със съдействието на Съвместния изследователски център към ЕК.

„Основният приоритет на МОСВ за моя мандат е качеството на атмосферния въздух. Това беше основна тема и по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Неслучайно въздухът, защото той е един от най-съществените проблеми на околната среда или по-точно на градската среда и засяга качеството на живот и здравето на гражданите”, каза министър Димов. Той допълни, че проблемът има социален, икономически и образователен аспект, обхваща цял спектър, който покрива манталитета на държавата и хората в нея.

Данните от мониторинга в различните квартали показват, че проблемът е концентриран там, където са съсредоточени хора с недостатъчно добри икономически възможности. „Околната среда и по-конкретно качеството на въздуха устойчиво се подобряват само, когато имаме добро икономическо развитие. Затова мерките трябва да бъдат насочени към подобряване на стандарта на хората“, обясни министър Димов.

Той припомни вече действащите промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух и изискванията за качествата на горивата – когато се използва по-качествено гориво, има по-голяма топлина и по-малко замърсяване на въздуха. Втората съществена промяна в закона е свързана с изискването от кметовете на конкретни резултати, а не само изпълнение на програми за по-добро качество на въздуха. Със съдействието на Световната банка е подготвена Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух 2018-2024 г., която идентифицира като основни източници на замърсяване битовото отопление и транспорта, на второ място – икономиката и индустрията.

С няколко общини вече бяха сключени споразумения по Оперативна програма „Околна среда“ за финансиране на конкретни мерки. Столичната община ще получи над 44 млн. лв., които ще бъдат инвестирани за подмяна на отоплителните уреди в домакинства, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

„Правим всичко възможно чрез спестявания да осигурим средства и за други общини, търсим възможности за финансиране и от бюджета“, добави министър Димов.

За период от 8 години – от 2011 г. до 2018 г., с близо 60% са намалели превишенията в станциите за мониторинг на качеството на въздуха в страната по показателя ФПЧ10. „През 2011 г. само в 9 от 38 станции е била постигната нормата за  средноденонощното превишаване на годишна база, което е 75% неуспех.

През 2018 г. 29 от тях ги постигат, което е 75% успех. От минус 75% до плюс 75% за осем години, това е забележителен резултат“, категоричен беше министър Нено Димов. Той допълни, че за тригодишен период в няколко от пунктовете за мониторинг на територията на Столичната община има значително подобрение на качеството на въздуха. За пример той посочи станцията в кв. „Дружба“, където през зимния сезон 2016-2017 г. е имало 68 превишения, а през сезон 2018-2019 г. са в пъти по малко – 16. В станцията в „Младост“ превишенията са намалели от 46 на 32. И двете станции вече покриват нормите според законодателството. При станциите в кв. „Павлово“ и „Хиподрума“ също се наблюдава сериозен спад на превишенията. По думите на министър Димов данните за Столичната община показват сериозен успех, за който поздрави кмета Йорданка Фандъкова и екипа ѝ. От своя страна, тя съобщи, че са осигурени около 60 млн. лв. за подкрепа на домакинствата и подмяна на системите за отопление в домовете им през следващите три години.

Министър Димов допълни, че от 28 общини, включени в Решението на Съда на ЕС от 2017 г., 6 вече покриват нормите и са извън наказателната процедура (Девня, Добрич, Пирдоп, Сливен, Гълъбово и Стара Загора). По предварителни данни за 2018 г. в Ловеч, Варна и Димитровград също се очаква да е постигнато съответствие.

Във видеобръщение еврокомисарят по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела заяви, че замърсяването на въздуха все още е един от големите проблеми в Европа, затова подкрепи конференцията SOFAIR като успешен начин за обмяна на добри практики при решаването му.

„Необходими са повече градове като София, които да са много активни в проектите за подобряване чистотата на въздуха. Първото и най-важно послание е да се повишава осведомеността. Ролята на местните органи на властта е да предприемат повече действия в това отношение“, каза при откриването на конференцията и Марко Маркула, зам.-председател на Европейския комитет на регионите.