София е сред 20-те големи града в Европа, които са с мръсен въздух, но далеч не е на първо място. Това каза в предаването "Неделята" по Нова телевизия министърът на околната среда и водите Нено Димов.


В София има константно подобряване на качеството на въздуха през последните 7 или 8 години, посочи той.

Основните източници на замърсяване са битовото отопление и транспорта, има някои случаи, в които и индустрията оказва известно влияние, отбеляза екоминистърът.

Желанието за качество на живот е свързано с доходите на хората. Желанието да имате чист въздух и чиста вода е свързано с повишаване на доходите. Във Видин също има проблем със замърсяването на въздуха.

В София обаче, в сравнение с Видин са много по-чувствителни към замърсяването на въздуха, заяви Димов. Хората имат по-високи изисквания и така трябва да бъде, добави той

Заедно с местните власти подготвяме набор от мерки, които да доведат до резултат – криминализиране на горенето на отпадъци, подмяна на печки на твърдо гориво, осигуряване на по-нови автобуси за градския транспорт, заяви Нено Димов.

По думите му България е една от държавите в Европейския съюз, които гори най-малко горива, произведени от отпадъци. България гори 3%, а средното за Европейския съюз е 27-28%. А това, което приемаме като отпадъци, е около три пъти по-малко от това, което изнасяме, каза министърът на околната среда и водите.

Той отново посочи, че за откритите в Милано 815 тона отпадъци, за които италианските власти твърдят, че са предназначени за България, няма заявление за внос в министерството.

Той коментира и разследването на прокуратурата срещу него и регионалния министър Петя Аврамова заради водната криза в Перник. Работа на прокуратурата е да разследва. Това, което ние можем да направим, е да окажем максимално съдействие, заяви Нено Димов.

Той отбеляза, че не е притеснен от разследването и е готов да поеме отговорност, ако премиерът Борисов поиска това от него.

Засега не изглежда да има нужда от налагане на воден режим в други населени места освен в Перник. Основната отговорност за проблема носят ВиК-дружествата, каза министър Нено Димов.