Повече от ясно е, че в Добруджа не може да бъде добиван шистов газ, хората трябва да бъдат спокойни по тази точка, заяви в "Денят на живо" Нено Димов, министър на околната среда и водите по повод протестите на добруджански земеделци срещу намеренията за добив на газ в житницата на България.
 "Това, което министерството ни е направило, по-скоро районната инспекция във Варна, е да разгледа предложението. След което в момента тече период, в който трябва да бъдат обобщени резултатите от обществените обсъждания, а ако дойдат и писмени становища.
 
След това ще бъде свикан експертен съвет, който да вземе едно от четири възможно решения: да каже "да"; да го върнат за доработване; да го върнат за преработване; да кажат "не".
 
Нено Ненов добави, че в момента той няма официални правомощия да се намеси: "Аз мога да насроча проверка по свършен акт, а в момента още няма такъв".
 
За трагичните наводнения в Бургаско министърът подчерта, че в област Бургас е била задействана системата за ранно предупреждение. Големите поражения са в съседните области, където още няма такава система.
 
"Не ми се иска винаги да се търси кой е виновен, но когато има човешки жертви ни се подтиква, че винаги трябва да има виновен", каза Нено Димов.
 
"Имало е изключително тежък дъжд. Казано бе ясно, че няма компроментирани язовирни стени. Там не искам да навлизам в сфера, където има компетентен орган, излязъл с доклад.
 
Каквото трябва да бъде казано е, че на територията на самата община Бургас е сработила системата за ранно предупреждение, няма такава в съседните общини.
 
Има такъв проект, но той е заседнал в съдебна фаза повече от година, ще се наема да бъде задвижен този проект след това, част от който е тази система за ранно предупреждение."
 
Вотът на недоверие срещу правителството, за който се мобилизират БСП, ДПС и "Воля", Нено Димов определи като "право на опозицията".
 
"Нормално е опозицията да иска оставката на министър от управлението, на вот на недоверие, това е тяхно право.
Оставки и сега, и в предходни управления, подават обикновено хора от десницата, тя е носител на по-сериозния морал."
 
Според Нено Димов опозицията не се фокусира да е коректив по същество и да атакува проблемите в управлението и да предлага алтернативи.
 
"А тя се плъзга по една повърхност, която не носи нищо дори на самата опозиция. Тя има право да си прави стратегиите, а колко са успешни, виждаме, че управляващото мнозинство и основната партия печели изборите в последните 10 и повече години. Следователно това може би не е правилният подход за БСП. 
 
Нено Димов смята, че БСП не е избрала подходящ за страната момент за вот на недоверие и дебатите около него с оглед на предстоящото 6-месечно европредседателство на България.
 
"Трябва да се възползваме от този шанс, защото нов такъв ще ни се предостави пак чак след 14 години", подчерта министърът.