Мерките за борба със замърсяването на въздуха са обезпечени с ресурс от 700 милиона лева. Ние даваме парите, отговорността е на общините. Ако се постига реален резултат, значи е сработил, ако не - ще санкционираме кмет. Реално единственият замърсител, с който България има проблем, са фините прахови частици. Това заяви във "Всичко коз" по Канал 3 Нено Димов, министър на околната среда и водите. 
 
"Никой не очаква резултатът да е в рамките на 24 часа или година, но тези проекти ще бъдат реализирани от кметове, които ще бъдат избрани наесен - те ще имат достатъчен срок. Сега вече можем да санкционираме, след като сме предоставили ресурс", подчерта Нено Димов.

Той отчете, че София и Бургас са градове с устойчиво намаляване на замърсяването на въздуха. "Видин, Горна Оряховица, Смолян, мисля че в Северна България също Враца или Монтана - мисля, че това са градовете с най-сериозни проблеми заради битовото отопление. Те са бенефициенти още от първата програма, това трябва да реши проблемите", посочи министърът, като уточни, че Европейската комисия ни следи как инвестираме тези пари: "Целта й не е санкцията, а решаването на проблема - докато вървим по графика и постигаме целите, Брюксел няма да ни санкционира".
 
Нено Димов, който е министър от квотата на ВМРО, коментира резултатите от майските избори за Европейски парламент, както и състоянието на двете коалиции у нас - малката (Обединени патриоти) и голямата (ОП-ГЕРБ). "От квотата на ВМРО съм, в рамките на ВМРО няма никакви проблеми. Аз нямам проблеми в правителството, що се отнася до малката коалиция, виждам, че продължава една тенденция - в кампанията част от лидерите на малката коалиция заложиха на лични нападки и това им донесе малко над 1%", анализира той.
 
Въпреки покачилото се напрежение между партньорите от Обединени патриоти покрай евровота, Нено Димов не вижда предпоставки за предсрочни избори. "Това е въпрос, който в края на краищата ще решават лидерите на малката коалиция, а постфактум и с министър-председателя за голямата коалиция. Но след тези избори, които ГЕРБ убедително спечели, а ВМРО се представи категорично успешно, не виждам предпоставки за предсрочни избори", убеден е Нено Димов, според когото сегашната формула на управлението "има бъдеще поне още две години".
 
На припомнянето на водещата Мая Костадинова за честите министерски смени в кабинета Борисов 3, Нено Димов отговори: "Това е въпрос, който министър-председателят и съветът на коалицията решават. Всеки министър знае, че в един момент няма да е министър. Какво значи да съм готов? Нормално е, това е най-естественото нещо - никой не се е родил министър, и вероятно никой не иска да умре като министър", предположи министърът на околната среда.