Да се провери дипломата за висше образование на главния прокурор Иван Гешев. Това се заканиха депутати при изслушването в петък на двамата служебни министри на вътрешните работи и правосъдието, Бойко Рашков и Янаки Стоилов, в Народното събрание, пише trud.bg.

Странната по своята същност процедура, с оглед ограничените по Конституция правомощия на депутатите да упражняват контрол спрямо обвинител №1, приключи с още по-странната заявка на заместник-председателя на парламента Татяна Дончева да пита образователния министър – валидна ли е дипломата, с която Гешев е получил юридическото си образование през 1994 г. във Висшия институт на МВР.

Като опитен парламентарист, Дончева деликатно пропусна да отбележи, че брънката на съмнението относно висшето юридическо образование на главния прокурор бе посято два дни по-рано при участие в предаване по кабелна телевизия на нейния сподвижник Минчо Спасов.

В последните години Дончева и Спасов, които като неуспешна кандидатпрезидентска двойка през 2016 г. получиха 1.81 %, често могат да бъдат видени, хванати под ръка по софийските улици.

Миналото лято Татяна Дончева се втурна да брани Спасов след като бе задържан в столичното Първо полицейско управление за спирането на метрото в час-пик. За това си деяние Спасов и неговите съучастници – членът на Стратегическия съвет при президента Еленко Божков и Станислав Трайков, сега съветник на служебния министър на културата, се разминаха с глоба.

Някогашният царски депутат Спасов твърди, че възпитаниците на днешната Академия на МВР са получавали юридическа правоспособност до 1991 г., защото учебното заведение е действало с указ на председателя на Държавния съвет, който е прекратил действието си след 90-та година.

Това твърдение оказва се е невярно, защото според Закона за висшето образование от 1958 г., изискването висшите училища да се създават от Народното събрание се въвежда на по-късен етап.

Така например – един от най-големите университети у нас, този за Национално и световно стопанство е създаден с указ от 1953 г., а едва през 1995 г. е преобразуван от парламента. Великотърновският университет е създаден с указ на Държавния съвет през 1971 г., и от Педагогически институт е трансформиран в университет. Същото се отнася и до Висшия институт на МВР.

Спасов, който е практикуващ адвокат, застъпва тезата, че след промените през 1989-1990 г. Академията на МВР е преустановила обучението по специалността „Право“. Това също се оказва невярно, защото последният випуск с „Право“ завършва през 1995 г., т.е. година след дипломирането на Иван Гешев. Нещо повече – по това време бъдещите юристи, учещи във Висшия институт на вътрешното министерство, имат пет годишен период на обучение, докато в другите университети същата специалност се е придобивала за четири години.

И третото твърдение на Минчо Спасов, че дипломата на Иван Гешев не е по „Право“, а по специалността „Държавата и правото“ се оказва неточно. Става въпрос за професионално направление „Държава и право“, а не за специалност. Въпросното професионално направление е уредено с правителствено постановление през 1997 г., с което се утвърждава Държавен регистър на специалностите по образователно-квалификационни степени във висшите училища у нас.

В това професионално направление са включени специалности, една от които е именно „Право“. Именно, защото това постановление е прието три години след дипломирането на Гешев, то съвсем логично към момента на неговото завършване специалностите, по които висшите училища са провеждали обучения са се определяли с акта на създаването им, регламентиран към действащия към онзи момент Закон за висшето образование от 1958 г.

Изброената фактология опровергава детайлно твърденията на Минчо Спасов дори в частта им, изискваща единствено преглед на нормативната уредба. Защото Спасов недоволства дори от това, че в дипломата на главния прокурор, качена на сайта на Висшия съдебен съвет, липсвали факултетен номер, имената и подписът на ректора на Висшия институт на МВР.

Елементарният преглед на предоставеното за публикуване копие от диплома показва, че личните данни са заличени, каквито са европейските изисквания за защита на личната информация. За сметка на това в дипломата са видими оценките на обвинител №1, който е взел и трите си държавни изпита с отличен.

Дребнавото политическо заяждане с Иван Гешев по темата с образованието му всъщност демонстрира отсъствието на достатъчно правни аргументи, на които опонентите стъпват в опитите си за неговото предсрочно отстраняване. Несериозна и доста опошляваща обществения дебат за правосъдието у нас е абсурдната ситуация, че на 25-та година от юридическия стаж на Гешев, Минчо на Дончева прави „сензационното разкритие“, че главният прокурор бил с невалидна диплома по право.



Най-малкото, защото днешният обвинител №1 е минал през цялата система на следствието и прокуратурата и, ако дори имаше и най-малкото съмнение относно неговото образование, то това отдавна е щяло да му попречи в изкачването до върха на прокуратурата. Та, нали има още стотици действащи съдии, прокурори, следователи, а и адвокати, които са завършили Академията в Симеоново по същото време?

И те ли са с невалидни дипломи? Сигурно Иван Гешев има много за какво да бъде критикуван, но нека това става с валидни юридически аргументи, особено когато става въпрос за дейността му като главен прокурор.

С хвърлянето на жълти бомби за невалидна диплома, с фабрикувани справки от ДАНС или с неверни твърдения за присъствието на И.Г. в мистичен списък на политици и магистрати с имоти и сметки в чужбина, в който се оказа, че всъщност Иван Гешев изобщо да не фигурира, правосъдна реформа не се прави.