За първи от 18 години насам в България се проведоха експерименталните стрелби на противокорабен ракетен комплекс "Рубеж". Това обяви премиерът Бойко Борисов на личната си страница във Фейсбук. На експерименталните стрелби присъстваха и вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

"Казвам голямо браво на нашите командири и на флота затова, което ни демонстрираха днес. Видях много майсторски неща. Искам българските граждани да знаят, че в армията ни работят големи професионалисти", допълни Борисов. 

БЛИЦ припомня, че от 8 до 12 юни 2020 г. в националните морски пространства на Република България се провежда ежегодното тактическо учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „ЧЕРНО МОРЕ 2020”.

Целта е усъвършенстване на придобитите от Командването и Щаба на флотилията и подчинените й формирования способности за планиране и провеждане на тактически действия в рамките на участието им в операция по морска сигурност на Военноморските сили на Република България.

Учението ще протича в 4 етапа, като в него участват над 20 бойни и спомагателни кораба, бойни самолети от ВВС и хеликоптери от състава на ВМС.

По време на учението се отработват следните задачи:

• усъвършенстване на организацията по планиране и управление на действията на силите при участие в операция по морска сигурност;

• отработване функционалната организация за водене на бойни действия на оперативно съединение, в съответствие с доктрината за морски операции;

• усъвършенстване на взаимодействието между военноморския и военновъздушния компонент;

Командир на оперативното съединение е командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, а директор на учението е заместник-командира на флотилията капитан I ранг Ваньо Мусински.