Заместник-председателят на НФСБ Борис Ячев отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция от 19 февруари 2019 г.
  
Илиана Беновска: Г-н Ячев, къде е г-н Симеонов, защо той не присъства тук? И второ, дали ако успее да го изберат като представител на България в ЕП ще отиде там, или това е само показно, за да може да се види какъв е рейтингът на партията?
 
Борис Ячев: Първо по това къде е г-н Симеонов, г-н Симеонов не е на събранието днес поради ангажименти, вчера знаете, че имаше изключително ползотворен ден, посещение на делегация на НФСБ с участието на народни представители, заместник-министри от НФСБ в Цариброд, където имахме срещи с представители на българската общност, поклонение пред паметника на Васил Левски, дарение за българското училище там ...
 
Илиана Беновска: Не, това е ясно, но не беше и в Министерски съвет, кажете къде е?
 
Борис Ячев: Не беше в Министерски съвет, но НФСБ беше представен в Министерски съвет, аз, като заместник-председател на НФСБ, бях упълномощен да присъствам и да взема отношение по всички теми, които бяха дискутирани в Министерски съвет. Това не е изключение, и другите колеги от другите партии тогава, когато лидерът е ангажиран, нормално е да бъде оторизиран и упълномощен някой друг. Това по отношение на първия Ви въпрос, а пък и считаме, че не е задължително условие номинацията на Валери Симеонов да става задължително в негово присъствие. Вече има няколко номинации, той е приел, че може да бъде издигната неговата кандидатура, така че няма нищо против, няма колизия тук. По отношение на това дали Валери Симеонов би отишъл в ЕП, аз мисля, че всяка една политическа партия прави кампания, за да реализира някакви очаквания и нашите очаквания са действително Валери Симеонов да бъде избран в ЕП, независимо дали като водач на листа на НФСБ или като водач на коалиционна листа. Лично мое мнение е, че той има изключително много качества на човек, работещ в областта на външната политика. Мога да припомня само една част от неговата външнополитическа дейност и като депутат, и като вицепремиер, възобновяване на контактите с българските общности в Украйна, в Унгария, в Македония, в Западните покрайнини, на срещите на най-високо ниво да бъдат реализирани приоритетите на българите зад граница. Нещо, което беше малко позабравено, активното му участие в миналия парламент в рамките на делегацията  на Парламентарната асамблея на Европа, почти всеки месец присъствие в Брюксел и Страсбург и вземане на активна позиция по важни външнополитически въпроси, които касаят и присъствието на България в ЕС. Така че това е човек с огромен не само организационен, но и външнополитически опит, който аз смятам, че може да бъде развит и приложен в рамките на ЕП.
 
Илиана Беновска: Но не тръгвате ли вие по пътя на Реформаторите да се състезавате взаимно, защото е ясно, че ВМРО ще излъчат Ангел Джамбазки, очевидно е, че и Атака може да излъчи свой кандидат и той може да бъде Волен Сидеров? Няма ли това да доведе до пълен разпад на вашата коалиция и да повлияе на коалицията ви с ГЕРБ, това вече историята го познава?
 
Борис Ячев: Не виждам отношение към коалицията с ГЕРБ, защото всяка една от трите партии в коалиция „Обединени патриоти“ е сложила подписа си поотделно, ние нямаме общо споразумение с ГЕРБ и всяка една от партиите има своите ангажименти в рамките на тази коалиция. И аз смятам, че всяка една от трите партии трябва да продължи, независимо от това какво ще се случи, дали ще се явим заедно или поотделно, да продължава да си изпълнява коалиционните ангажименти към общото управление с колегите от ГЕРБ. Разбира си стига онова, което сме заложили като приоритети, да се изпълнява с малко по-динамични темпове и между другото това беше и една от темите днес на разговорите при премиера, не само дисциплината в Народното събрание, не само законодателната дейност, не само напускането на БСП, но и нашето желание да има малко повече динамика в реализирането на приоритетите.
 
Илиана Беновска: Критика към ГЕРБ ли е това за динамиката, или е самокритика към вашата коалиция, Атака отсъстваше от гласуването на Изборния кодекс?
 
Борис Ячев: За присъствието на колегата от Атака, има лидер на партията ...
 
Илиана Беновска: Не, питам кого критикувате, Атака или ГЕРБ или самите себе си?
 
Борис Ячев: Между другото този въпрос не се поставя за първи път и обикновено след поставянето на въпроса по този начин на коалиционен съвет има резултат, така че ...
 
Илиана Беновска: Кого критикувате, себе си или ГЕРБ?
 
Борис Ячев: Не критикуваме, а поставяме един от важните въпроси отново като акцент, за малко по-голяма динамика.
 
Илиана Беновска: Но от кого очаквате тази динамика?
 
Борис Ячев: От всички нас, от всички нас!
 
Илиана Беновска: Вие имате ли НФСБ кандидатура за член на ЦИК?
 
Борис Ячев: Не, нямаме кандидатура, не сме мислили, защото считахме, че може да продължи ЦИК в този си състав. Чисто егоистично, чисто политически, като проява на политически егоизъм ние със сигурност бихме имали полза да бъде сменен състава на ЦИК, защото тогава е много вероятно и НФСБ да има и свои представители.
 
Илиана Беновска: А ще издигате ли, или ще подкрепите на ГЕРБ предложенията?
 
Борис Ячев: При всички положения предложенията на ГЕРБ и на част от колегите от мнозинството ще мине, така че тогава ...
 
Илиана Беновска: Не, говоря за членове на ЦИК, ще издигате ли кандидатура за член на ЦИК, или ще подкрепите на ГЕРБ предложенията?
 
Борис Ячев: Ако се избира нов състав на ЦИК мисля, че е нормално НФСБ да има свои номинации и своя кандидатура.
 
Илиана Беновска: За първи път ли съобщавате, че Валери Симеонов ще бъде вашата кандидатура? Коалиционните ви партньори знаят ли това не го разбрахме?
 
Борис Ячев: Коалиционните ни партньори са интелигентни и информирани хора, четат, номинациите на Валери Симеонов бяха направени публично, с пресконференции в Бургас, във Варна, в Пловдив.
 
Илиана Беновска: Казвали ли сте им го сега – ето резултатът, Валери ще води, сега ли го съобщавате за първи път официално?
 
Борис Ячев: Не го съобщаваме сега, официално сме го съобщили преди 3 седмици, когато беше първата номинация от Бургас. Кога са го разбрали коалиционните партньори не мога да кажа, но днес, включително на коалиционен съвет, когато трябваше да тръгвам по-рано, съобщих, че ангажиментът е номинацията на г-н Валери Симеонов за водач на евролистата.