През годините напрежението между Израел и Палестина не стихва за дълго въпреки сериозните опити на световните политически лидери и дипломати, сред които и Николай Младенов.

Българинът бе специален координатор за Близкоизточния мирен процес. Отказа високия пост на специален пратеник за Либия. Това предизвика спекулации, че може би Младенов се готви да се върне в българската политика.

На този етап той казва, че няма активна политическа дейност, не знае дали какъв е статутът му в партия ГЕРБ. Чува се обаче с лидера й Бойко Борисов и бившите си колеги. Младенов обаче твърди, че пребиваването му в България е почивка. Искал да е повече време със семейството си.

„Приключи ангажиментът в Израел и Палестина и в Ирак. Ще починем със семейството и ще видим какво ще се случи“, обясни пред bTV Младенов.

„През това време аз вече имах две деца. Имам нужда да прекарам време с тях“, призна още той на въпрос защо е отказал поста за специален пратеник на ООН в Либия.

Конфликтът в Близкия изток

Николай Младенов потвърди, че сегашното напрежение в Близкия изток е сериозно. По думите му конфликтът е породен от много фактори и много допуснати грешки. От една страна е имало насилствено извеждане на палестинци от домовете им в един от кварталите на Ерусалим, от друга се е породило напрежение и по светите места по време на Рамадан.

Имало е радикални прояви. На този фон „Хамас“ не спира въоръжаването. Ескалацията се поражда с изстрелването на ракети към Ерусалим и Израел.

Николай Младенов отбеляза и поредното отлагане на изборите в Палестина.

И призна от своя опит, че преговорите могат да са много трудни. ООН пък се занимава освен с търсене на баланс, с осигуряване на
електричество, лекарства, средства за заплати на учители и др.

„Най-тежкият ми разговор беше през 2019 г., когато трябваше да предупредим едната страна, че ако не се спре напрежението, ще последва военна операция, която ще бъде разрушителна. Ако в Газа в момента продължи да ескалира ситуацията и израелската армия влезе със своите сили, ще бъде една неуправляема територия години наред. Ако не се спре ракетният обстрел от Газа, примирието няма да бъде възможно“, каза още дипломатът.

Той подчерта, че трябва да се поуспокои ситуацията, за да може страните в конфликта да намерят място за преговори.

„Сега имаме уравнение с няколко неизвестни газа. Най-важна е ролята на Египет, защото в ключова държава. Те знаят какво трябва да се направи, но трябва да има пространство за медиация. Все още сме в момент на ескалация“, анализира още Николай Младенов.
За него най-притеснително е, че има цивилни жертви, сред които и деца.

Завръща ли се в българската политика?

Николай Младенов отново потвърди, че е на почивка у нас. Сподели, че за последно се е чул с бившия премиер малко след изборите на 4 април.
„Чувам се с всички, не само с г-н Борисов.

С него се знаем от много години. Основно говорим за това, което става в региона (на Бlизкия изток, бел. ред.). България продължава да е близка до този регион и да има позиции. Коментирахме кампанията, това, което се случва оттук – нататък“, разкри Младенов.

Той смята, че в 45-ия парламент не е било направено необходимото усилие за излъчването на правителство. Според него след като ГЕРБ е казала, че ще излезе в опозиция, останалите партии са имали поле да направят опит за кабинет, за да се избегнат нови избори.

„Израел мина през 4 избора, сега дори има вероятност за 5-и. Горещо се надявам и се моля България да не върви по същия път“, каза Младенов.

На въпрос дали не се припознава в думите на лидера на ГЕРБ, че кандидатът на партията за президент ще е „"Умен, красив, с опит, приет на Запад, с добри отношения на Изток”, дипломатът каза:

„Името ми е спрягано за какво ли не, но това са сметки без кръчмаря. В ГЕРБ има достатъчно хора, които отговарят на тази характеристика“.