Няма опасност за населението от преливащите в страната язовири. Това каза в сутрешния блок на bTV министърът на регионалното развитие Николай Нанков.
Той коментира темата за дупките по пътищата и разпореждането на премиера Бойко Борисов. „Търсим вариант за кардиналното решаване на проблема с дупките по пътищата. Фигуративно вече сме поставили чиновник до всяка дупка, защото това е един от основните приоритети на кабинета „Борисов 3“, каза Нанков.
 
Около 100 милиона лева годишно се дават за запълване на дупки по пътищата в страната, посочи министърът. По думите му 40-50 милиона лева на годишна база са нужни за републиканските пътища и още толкова за общинските.
 
Нанков отбеляза, че този неефективен и неустойчив метод трябва да бъде прекратен и се търси дългосрочно решение.
 
„30 години политиката е била дупките по пътищата да се пълнят със студена смес след края на зимния сезон и в есенно-зимни условия отново да „цъфнат”, отбеляза министърът.
 
8000 км от 20 000 км републикански пътища са в лошо или много лошо състояние. Същото важи и за над 12 000 км от 20 000 км общинска пътна мрежа, стана ясно от думите на министъра.
 
Нанков допълни, че в момента на годишна база около 400 км се рехабилитират напълно.
 
Освен средства от тол системата и от бюджета пари за пътни ремонти ще се търсят и от нов фонд, свързан с пътната безопасност, който ЕК създава.
 
С въвеждането на тол системата нашите прогнози са с 3-4 пъти по-голям обем от пътища на годишна база. Така че за около 6-7 г. ще сме готови с пълна рехабилитация, каза Нанков.