Българското общество заслужава да бъде информирано с колко се увеличава българският дълг. Това заяви пред bTV бившият министър на икономиката Николай Василев.

"В момента се харчат по 362 лева на секунда, 21 хиляди лева на минута, 1.3 милиона на ден и 1 милиард на месец. Ако правителството изкара целия си мандат, публичният дълг в края на мандата ще бъдат 52 милиарда лева, според техните разчети", коментира Василев.

"Да се харчат пари наготово, според мен е недостойно. Сегашните политици крадат от бъдещето на децата ни, за да си купят политическа сигурност сега", добави Василев и обясни, че голямата задлъжнялост ще бъде световен проблем.

"Нека не наричаме мерките на правителството антиинфлационни, те са проинфлационни. Това се учи в първи курс. Когато правителството харчи за социални разходи инфлацията расте", обясни икономистът.

По думите му 0% ДДС за хляба няма да се отрази в крайната цена за потребителите, а може да доведе до злоупотреби, както и да породи желание и в други сектори да се иска подобно нещо.

 

 

"В България имахме 3 неща на световно ниво. Данъчната ни система, финансовата ни политика и националният отбор по художествена гимнастика. Сега започнахме да ги унищожаваме едно по едно. По няколко пъти на година променяме правилата на играта" посочи експертът.

"В момента управляващите правят най-разточителното харчене в историята на България от Хан Аспарух до сега. Въпреки това, сривът им е рекорден, което е показателно", добави Василев. Според него управляващите грешат, ако си мислят, че харчлъкът ще ги задържи по-дълго на власт.

"Вече сме месец май, правителството продължава да не казва как изхарчи 9-те милиарда през декември. Обяснението, което даде Асен Василев, не беше задоволително", припомни Василев.

"25 стотинки на литър гориво или замразената цена на ток и парно субсидират много богатите а не социално слабите. Тези, които нямат автомобили или зареждат малко гориво, тези които плащат ниски сметки за ток и вода - ще са ощетени. Това са перверзни мерки", каза още той.