Интервю на Радио К2 с председателя на БМГК проф. Николай Вълканов от 11 април 2018 г.
 
„Радио К2“: Как оценявате позицията на правителството по отношение на конфликта Великобритания – Русия по случая „Скрипал“. Умерена ли е българската позиция? Правилно ли постъпихме като сме сравнително неутрални и отказахме да гоним руски дипломати, както и да оттеглим посланика си в Москва? И как тълкувате посланието на Доган по казуса от рождения му ден?
 
Николай Вълканов: Аз няма да се впускам в коментар на политически теми, тъй като дотук бяха бизнес донякъде. Премиерът постъпи правилно според мен, но аз не мога да обсъждам или да давам съвети в тази посока. Той и президентът знаят повече неща от нас, те знаят как да постъпят.
 
„Радио К2“: Прав ли Доган, че светът не отива на добре?
 
Николай Вълканов: Не съм го чул да казва това, че светът не отива на добре. Той е един изключителен политик, умен човек, направил е много и продължава да прави, така че неговите изказвания трябва да се препрочитат, защото понякога не се разбират добре. Трябва да ги препрочетеш и да вникнеш – изключително умен политик!
 
„Радио К2“: Има ли нужда българската политика от него?
 
Николай Вълканов: Винаги е имала нужда и продължава да има и той участва!
 
„Радио К2“: През настоящата 2018 г. „ГОРУБСО-Мадан“ ще инвестира над 7,5 милиона лева, какви други инвестиции и бизнес проекти да очакваме от Вас?
 
Николай Вълканов: Инвестициите в „ГОРУБСО-Мадан“ тази година са над 10 милиона лева, миналата година бяха 15 милиона. В „ГОРУБСО-Златоград“ инвестициите са над 10 милиона също, в Македония 15 милиона. Общо в системата на холдинга инвестициите ще бъдат около 100 милиона. Това са инвестиции в нови технологии и нови машини. Инвестираме в технологии и машини, защото така увеличаваме производителността, създаваме безопасни условия на труд и най-важното – по този начин се увеличават и заплатите на работещите хора.
 
„Радио К2“: Гласът на българския бизнес как оценява политиката на премиера Борисов към Западните Балкани? Вие имате инвестиции в Македония. Впрочем и според последно проучване на „Галъп“ той е одобряван като дипломат от повечето от мнозинството българи?
 
Николай Вълканов: Аз съм изключително доволен от това, което се случи, първо от Договора за сътрудничество между България и Македония, който премиерът Борисов може да се каже, че го извоюва и подписа. Второ – политиката за Западните Балкани също е изключително интересна и важна, аз я оценявам положително, тъй като имам намерение да инвестирам и в Косово, и в Сърбия. Общо взето Западните Балкани са една територия, която трябва да бъде като Шенген – свободна за инвестиции, за придвижване и за работа. Така че оценявам високо това, което прави премиерът Борисов, по посока Западните Балкани.
 
„Радио К2“: Как анализирате неговото предложение, неговата идея АЕЦ „Белене“ да се превърне в един балкански проект с европейско финансиране? Възможно ли е това?
 
Николай Вълканов: Според мен, аз не мога да бъде специалист по всички теми, но според мен точно по този начин едва ли може да се структурира един такъв проект. Все пак има специален режим за разрешения. Но това не пречи инвеститорите да бъдат от тези държави, това не пречи инвеститорите да бъдат различни, но това е дълъг път.
 
„Радио К2“: Накъде трябва да се движи енергийната реформа на България? Работодателите подадоха жалба до омбудсмана Мая Манолова срещу „Американските Марици“, които заявиха, че ограбват българския народ и печелят дори повече от наркобизнеса?
 
Николай Вълканов: Затова и в енергийната комисия на парламента работодателските организации проведоха този разговор за тези централи, правят се анализи, ще се направят обсъждания колко е възвръщаемостта, изпълнена ли е, изплатена ли е, колко трябва да се доизплати. Това е чисто икономически модел. Той не може да се реши политически и силово. Той се решава като бизнес сделка.