Парламентът прие на второ четене промени в Закона за защита от домашното насилие. Заповед за незабавна защита на лица, жертва на домашно насилие, ще се изпълнява незабавно и ще се връчва на страните. Това предвиждат приетите на второ четене промени в Закона за защита от домашното насилие, предаде БНТ.

Копие от заповедта ще се изпраща служебно, включително по факс или електронна поща, до районните управления на Министерството на вътрешните работи по настоящия адрес и на установения в хода на производството адрес на извършителя, както и по посочения от пострадалото лице адрес.

Издадената заповед за незабавна защита не подлежи на обжалване. Тя действа до издаването на заповед за защита или до отказа на съда, освен ако съдът не посочи друг по-дълъг срок на действие.

С гласуваните промени се създава и поддържа Национален регистър за случаите на педофилия и Национална информационна система за превенция и защита от педофилия и, осъществени на територията на страната или по отношение на български граждани в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа.

Дебатите

От БСП за пореден път повториха, че законопроектът дава повече права на неправителствените организации, което според тях не е редно. И заявиха, че едниствено ще подкрепят предложението за регистър за педофилите, който е по идея на "Възраждане". 

От ИТН пък излязоха с тезата, че с действията, предложени в закона, "нещата ще останат такива, каквито са". Хората на Слави Трифонов също се обявиха против неправителствените организации.

Георг Георгиев от ГЕРБ заподозря, че става въпрос за политическо противопоставяне и припомни, че в този случай "е важна каузата. "Има части от законодателството, които не принадлежат на нито една партия, те са за благото на обществото", заяви Георгиев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че законът представлява отказ на държавата да се грижи за деца, пострадали от насилие и прехвърлянето им в НПО-та. "Това е скъсване със семейната връзка", заяви Нинова.

И допълни, че управляващото мнозинство в лицето на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ има "поставени отвън две задачи: да вкара България във войната (в Украйна, бел. ред. ) и да вкара джендър идеологията. Когато изпълни тези задачи, това правителство ще се разпръсне", прогнозира соцлидерът.

Калина Константинова отвърна, че в закона никъде не се споменава, че деца ще бъдат отнемани от родителите им, а се говори за извеждане на насилника от дома, в който живее детето.

US демокрация: Отнемат ти детето, ако не искаш да признаеш, че е джендърче

Тома Биков от ГЕРБ-СДС реагира остро на думите на Нинова. "Аз съм противник на джендър идеологоита, но вие, госпожо Нинова, сте продукт на тази идеология - вие сте лидер в м. р. на партия, ръководител на политическа сила. Това до 1945 г. е невъзможно за една жена.

След това тогавашната комунистичиска партия вкарва първите жени в политическия живот на България. Тогава започва еманципацията", заяде си Биков. Нинова обидено отговори, че в българския език е прието да се използва "лидер и колега" в м.р., дори когато става въпрос са жени.

Спор предизвика частта от закона относно това какво означава "домашно насилие, причинено с бездействие".

Нинова припомни, че по време на обсъждането на законопроекта в социалната комисия соцдепутатите са поискали да разберат какво конкретно означава това. Надежда Йорданова от "Демократична България" тогава заявила, че ако някой иска храна, непредставянето й е домашно насилие чрез бездействие.

"Представете си, че детето ви иска шоколад, а вие не му дадете - тогава родителят е насилник чрез бездействие", изуми се Нинова. 

 

 

Сред предложенията в закона е да бъде разширен кръгът на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да се възползват от защита.

Предвижда се и създаването на национален орган за координация, мониторинг и оценка на политиките и мерките за предотвратяване на домашното насилие, както и подобряване на взаимодействието между различните държавни органи и организациите, които имат отношение към проблема.

Ще бъде създадена и национална информационна система и национален регистър за случаите на домашно насилие.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук