"Г-жа Менда Стоянова каза няколко неверни неща. Тя твърди, че съм излъгала за това, че хазната е празна", това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

"Твърдението е на г-н Борисов, ние поискахме отчет. Не сме искали да спре извънредното положение и да излязат хората по улицата. Предложихме то да се удължи до 30 април, а не до 13 май.

Гледаме какво се случва в света. Италия, която е най-тежко засегната, удължи извънредното положение до 15 април", посочи соцлидерът.

"От началото твърдим, че парламентът трябва да продължи да работи. Болните колеги им пожелавам скорошно оздравяване. Актуализацията на бюджета не я подкрепихме на първо четене, а няма да я подкрепим и на второ", разкри още Нинова в сутрешния блок на bTV.

Според лидера на БСП тази актуализация не решава проблемите, а ги задълбочава. 

"Този бюджет не помага на засегнатите хора", изрази мнение тя. 

"Предлагаме цялата политика да се ориентира към хората които са пострадали. Предлагаме четири неща. Първо, остава една група българи - в платен отпуск и самоосигуряващи се. Предлагаме безвъзмездно държавата да осигури по една минимална заплата плюс осигуровките. Това ще струва 912 млн. лева за тази група българи. Втората мярка е за земеделските производители.

Предлагаме помощ за отглеждането плодове, зеленчуци, месо и мляко. За ресторантите - те искат освобождаване от тротоарно право, от такса смет и освобождаване от ДДС на изхвърлените храни. Четвъртата мярка - един трансфер от държавата от общините в размер на 10% от държавната субсидия. Общо всичко ще струва около 1,5 млрд. лева", каза Нинова.

"Не съм се чувал с премиера Бойко Борисов по време на извънредното положение. Има институционален начин да си говорим. На актуализацията на бюджета беше хубаво да дойде. Президентът е последователен, негова позиция от началото на мандата е да изисква прозрачност", заключи Корнелия Нинова.